today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ιαπωνία: Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Σούγκα σε ιστορικό χαμηλό

Η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε δύο μεγάλες εφημερίδες, αυξάνοντας την πίεση στον μη δημοφιλή πρωθυπουργό λιγότερο από ένα μήνα πριν αντιμετωπίσει τις εκλογές για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Σούγκα απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που έχει πληγεί από την COVID-19, καθώς ένα νέο κύμα μολύνσεων ανάγκασε τη κυβέρνηση να κηρύξει για τέταρτη φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εν μέσω μιας αργόσυρτης εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Mainichi, η δημοτικότητα του Σούγκα έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 30%, στο 26%. Σύμφωνα με τη Nikkei, η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 34%.

Μία από τις δημοσκοπήσεις δείχνει επίσης πως πιθανοί αντίπαλοι του Σούγκα για τον ανώτατο κυβερνητικό θώκο, όπως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Τάρο Κόνο, ο οποίος ηγείται της εμβολιαστικής προσπάθειας της Ιαπωνίας, και ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, είναι πιο δημοφιλείς.

Ο 72χρονος πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με απροσδόκητα επικριτικά σχόλια του συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι ο οποίος είπε πως, αν ο πρωθυπουργός μπορεί να διακρίνει έναν τρόπο διαφυγής από την πανδημία, τότε «πρέπει να έχει πολύ καλή όραση για την ηλικία του».

Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή χθες, Κυριακή, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Νορβηγικό δάσος», είπε: «Είμαι της ίδιας ηλικίας με τον Σούγκα και δεν βλέπω τρόπο διαφυγής».

«Αυτός ό άνθρωπος έχει αφτιά που δεν ακούνε και πολύ, αλλά τα μάτια του είναι εξαιρετικά δυνατά. Ή ίσως απλώς βλέπει αυτό που θέλει να δει.»

Τα σχόλια αυτά είναι από τα πιο δημοφιλή στο ιαπωνικό Twitter. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο δεν έκανε κάποιο σχόλιο στην καθιερωμένη πρωινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κόνο και ο Ισίμπα, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιοι στην αναμέτρηση της 29ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζονται από το 16% αυτών που απάντησαν στην ερώτηση της δημοσκόπησης της Nikkei για το ποιος θα ήταν καταλληλότερος ως επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Σούγκα.

Ο Σούγκα, που έχει πει ότι θα αγωνιστεί για να παραμείνει στη θέση του, έρχεται τέταρτος με 11%, δύο μονάδες πίσω από τον χαμηλών τόνων πρώην υπουργό Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα, 64 ετών, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την περασμένη Πέμπτη, 26 Αυγούστου.

Ο νικητής θα αναλάβει και την πρωθυπουργία λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτει το LDP στην Κάτω Βουλή. Τα ποσοστά δημοτικότητας παρακολουθούνται στενά, επειδή ο νέος ηγέτης θα πρέπει να ηγηθεί του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται για τις 28 Νοεμβρίου, αναμένεται όμως να διεξαχθούν νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ