today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αφγανιστάν: Τέλος της γαλλικής αερογέφυρας την Πέμπτη αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν στις 31 Αυγούστου

Η Ισπανία προειδοποιεί πως ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τη χώρα

Η αερογέφυρα, που έχει δημιουργηθεί από τη Γαλλία για να απομακρυνθούν από την Καμπούλ Αφγανοί που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, θα ολοκληρωθεί μεθαύριο, Πέμπτη, αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν όπως είναι προγραμματισμένο στις 31 Αυγούστου από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος γάλλος αξιωματούχος, ενώ η Ισπανία προειδοποίησε πως μερικοί που το επιθυμούν, δεν θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν.

Αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν το στόχο τους να έχουν αποσυρθεί πλήρως στις 31 Αυγούστου, «για μας αυτό σημαίνει πως η επιχείρησή μας τελειώνει το βράδυ της Πέμπτης. Συνεπώς μας μένουν τρεις ημέρες», εξήγησε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, ο Νικολά Ρος, στον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, παρουσία δημοσιογράφων.

Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, η Γαλλία δημιούργησε μια αερογέφυρα για να απομακρύνει Γάλλους και Αφγανούς που απειλούνται. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη χώρα με την αερογέφυρα αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ταυτοποιήσει ακόμη 62 Γάλλους που μένει να απομακρυνθούν ενώ πολυάριθμοι Αφγανοί έχουν ζητήσει επίσης να φύγουν και οι αρχές εξετάζουν τα αιτήματά τους.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Κρίσης και Υποστήριξης (CDCS) του υπουργείου Εξωτερικών, ο Καστέξ υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεχωρίσουν οι επείγουσες ανάγκες, αυτές που απαιτούν γρήγορες απαντήσεις, από τις υπόλοιπες».

Το CDCS έχει δεχθεί σχεδόν 120.000 εκκλήσεις από την αρχή της αερογέφυρας και «το 90% έως 95% των εκκλήσεων αυτών είναι από Αφγανούς που έχουν καταφύγει στη Γαλλία και ανησυχούν για τις οικογένειές τους», σύμφωνα με το υπουργείο.

Ωστόσο «όλο αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει (…) Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας, υπογράμμισε μια γαλλική πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως μερικοί άνθρωποι, που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δεν θα τα καταφέρουν εξαιτίας της «αληθινά δραματικής» κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο.

«Θα απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, (αλλά) θα υπάρξουν άνθρωποι που θα παραμείνουν εκεί για λόγους που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την κατάσταση που υπάρχει εκεί», παραδέχθηκε η ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίντα Ρόμπλες μιλώντας στο ραδιοσταθμό Cadena Ser.

«Είναι μια κατάσταση πολύ απογοητευτική για όλο τον κόσμο, επειδή, ακόμη και γι’ αυτούς που καταφέρνουν να φθάσουν στην Καμπούλ, η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά περίπλοκη», συνέχισε η Ρόμπλες, η οποία υπογράμμισε πως μένουν ακόμη «πολλοί άνθρωποι» που θέλουν να βγουν από τη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν γίνονται πιο επιθετικοί, υπάρχουν πυροβολισμοί, υπάρχει μια περισσότερο φανερή κατάσταση βίας, οι έλεγχοι είναι κάθε φορά πιο σκληροί (…) η κατάσταση είναι αληθινά δραματική και αυτό χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, επειδή οι άνθρωποι ξέρουν ότι τα χρονικά περιθώρια μειώνονται», πρόσθεσε.

Η ισπανίδα υπουργός διαβεβαίωσε όμως πως «θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος» να πραγματοποιηθούν αυτές οι απομακρύνσεις.

Όπως και πολυάριθμες άλλες χώρες, η Ισπανία δημιούργησε μια αερογέφυρα για να απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Χρησιμοποιεί στρατιωτικά αεροπλάνα για να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς από την Καμπούλ στο Ντουμπάι, όπου εμπορικά αεροσκάφη ναυλωμένα από τη Μαδρίτη τους μεταφέρουν στην Ισπανία. Συνολικά 710 άνθρωποι έχουν ήδη προσγειωθεί στην Ισπανία.

Σήμερα αναμένεται να φθάσουν άλλοι 420 άνθρωποι, 290 που βρίσκονται ήδη στο Ντουμπάι και 130 που θα απομακρυνθούν από την Καμπούλ μέσα στις επόμενες ώρες με στρατιωτικό αεροπλάνο, ανακοίνωσε η υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ