today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η ευεργεσία της Mytilineos, η προετοιμασία για τις πλημμύρες, και η θυγατρική της Apple που φοβίζει την κυβέρνηση

Φαίνεται να επιταχύνουν τον ανασχηματισμό οι τελευταίες πυρκαγιές οι οποίες εξέθεσαν την κυβέρνηση από τις αστοχίες στη διαχείριση πυρόσβεσης. Στην τελευταία πυρκαγιά των Βιλίων, οι αναφορές των ελληνικών εναέριων μέσων κατά των ρωσικών, όχι επιβεβαίωσαν το συντονιστικό χάος που παρατηρήθηκε, αλλά στάθηκαν αρκετές προκειμένου το ίδιο το Μ.Μαξίμου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει όλος ο μηχανισμός να πέσει από πάνω προκειμένου να σβήσει η φωτιά, όπερ και εγένετο. Οπότε, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η αναφορά του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος πλέον αναζητά την πολιτική του επιβίωση μέσω ενός νέου προσφυγικού κύματος το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει (και) η αστυνομία… Πάντως, αν μέχρι τη ΔΕΘ δεν παρατηρηθούν ισχυρές  προσφυγικές αναταράξεις, φαίνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα απομακρυνθεί από τη θέση του, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει χαρακτήρα “Πιερρακάκη”. Οψόμεθα…

Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Έτσι λοιπόν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι αντιπλημμυρικά έργα, με το βάρος να πέφτει πάνω στους ώμους των Καραμανλή και Σκρέκα. Ο μεν πρώτος έχει αναλάβει mega projects ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ στην Βόρεια Ελλάδα, που αφορούν σε σημαντικά έργα, τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και προστατεύουν από πλημμύρες. Ο δεύτερος στοχεύει στην αντιμετώπιση των πληγών που άφησαν οι πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Και οι δύο πατάνε «γκάζι» στις διοικητικές υπηρεσίες των υπουργείων τους για επίσπευση των διαδικασιών.

Παραμένοντας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα της έκτασης 2.800 στρεμμάτων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Ν.Καζαντζάκης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί, και όπως πληροφορούμαστε σύντομα θα έχει επιλεγεί ανάδοχος για την αεροφωτογράφιση του ακινήτου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η έκταση που θα διατηρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως η αξιοποίηση του ακινήτου στο Ηράκλειο είναι βασικός όρος της σύμβασης για το δάνεια, που έδωσε η ΕΤΕπ, ώστε να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Νέες επενδύσεις στις παραγωγικές μονάδες της Fulgor προχωρά ο όμιλος Cenergy, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται και αναλαμβάνει σημαντικά έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Η Fulgor όπως μαθαίνουμε έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο 22,6 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, το οποίο μάλιστα έχει ήδη εγκριθεί, εμ την εταιρεία να παίρνει φορολογική απαλλαγή περίπου 7,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και η μητρική «Ελληνικά Καλώδια» βρίσκεται σε φάση επέκτασης, με επενδύσεις περίπου 5,2 εκατ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες δωρεές που έγιναν για τις πυρκαγιές, ανήκουν στον όμιλο της Mytilineos. Ειδικότερα κάλυψε το κόστος για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων. Στελέχη της εταιρείας, όπως μαθαίνουμε, θεωρούν ως πολύ τιμητικό το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε (με έμμεσο τρόπο) αυτή την ευεργεσία  στη συνέντευξη τύπου, όπου απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναβαθμίζονται ψηφιακά τα ΚΕΠ. Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό project που τρέχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός να αφορά όλο το δίκτυο των ΚΕΠ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη οριστικού αναδόχου εταιρείας που θα ενεργήσει ως τεχνικός σύμβουλος.

Nέα θυγατρική στην Ελλάδα ίδρυσε η Apple με μετοχικό κεφάλαιο 450 χιλ. ευρώ και σκοπό την παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες εταιρείες του Ομίλου και κυρίως υπηρεσιών marketing και προώθησης πωλήσεων. Η εταιρεία έχει έδρα στο Μαρούσι. Έως εδώ, όλα καλά, με τη θυγατρική που έχει έδρα το Μαρούσι. Τα «περίεργα» ξεκινούν τώρα , καθώς Ιδρυτές της εταιρείας εμφανίζονται δύο ιρλανδικές εταιρείες που αποτελούν και τους δύο μοναδικούς μετόχους. Πρόκειται για την Apple International Limited (AOI), που αποτελεί τον βασικό μέτοχο και την Αpple Retail Europe Limited, που συμμετέχει με 1 ευρώ στην εταιρεία. Η AOI ελέγχεται από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς είχε κατηγορηθεί για φοροαποφυγή, μιας και φερόταν να διαχειρίζεται μερίσματα δισεκατομμυρίων Ευρώ από τις δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ. Λέτε η χώρα μας να απέκτησε μια ακόμη προβληματική εταιρεία, που θα κληθεί γρήγορα να διαχειριστεί;

Σημαντικό deal έκλεισε η Coca-Cola HBC, η οποία εξαγόρασε έναντι 427 εκατ.ευρώ την Coca-Cola Bottling Company of Egypt. Αυτή η εξαγορά σηματοδοτεί στην ουσία τη στροφή του ομίλου στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς στόχος της είναι να κατακτήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων στην Αφρική. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία, με τη θυγατρική στη Νιγηρία, ήδη έχει κατακτήσει τη μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου, ενώ στόχος της είναι να επωφεληθεί από τη μικρή ηλικία των καταναλωτών στην ήπειρο. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όμιλος βλέπει αύξηση των πωλήσεων στο εξάμηνο, καθώς ο τομέας HORECA έχει αρχίσει να παίρνει ξανά τα πάνω του, ενώ και ο τομέας του καφέ αναπτύσσεται, εκτός από τα ποτά και τα αναψυκτικά.

Στη μάχη της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών μπαίνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς όπως μαθαίνει η στήλη ετοιμάζεται να δώσει περίοδο χάριτος στα δάνεια του Εγγυοδοτικού και ΤΕΠΙΧ στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να δοθεί περίοδο χάριτος 6 μηνών. Άλλοι πάλι, περιμένουν στην ουσία τα υπόλοιπα των δανείων να μετατραπούν σε επιδοτήσεις. Τι θα γίνει ακριβώς; Σε κάθε περίπτωση η ΕΑΤ θα συμβάλλει δυναμικά στην επούλωση των πληγών.

Μια νέα κόντρα μεταξύ ΕΛΤΑ και ACS υπάρχει στο παρασκήνιο. «Έπαθλο» είναι η διακίνηση της αλληλογραφίας του δημοσίου, σε ένα διαγωνισμό ύψους 49,5 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τώρα, όσοι λένε πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, ίσως «πληρώσει» τις καλές σχέσεις που είχε με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται κακεντρεχείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ