Συνεχίζεται η μεγάλη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου. Σε υγειονομική επιφυλακή οι αρχές

Συνεχίζεται και σήμερα, με κάθε μέσο η μεγάλη «έξοδος» του Δεκαπενταύγουστου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μεγαλύτερο βάρος των μετακινήσεων έχουν τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών έχουν τα νησιά.

Σημαντική είναι επίσης η κίνηση στα ΚΤΕΛ και τις εθνικές οδούς. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, έχει απαγορευτεί έως τη μία το μεσημέρι η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών δικτύων.

Ωστόσο, η ανησυχητική πορεία της πανδημίας έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές, οι οποίες έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και την αποφυγή του συνωστισμού, κατά κύριο λόγο στα νησιά, αλλά και στις εκκλησίες που θα συγκεντρώσουν πολύ κόσμο για το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη.

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, με τους επιβάτες να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, ή PCR τεστ που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών, ή πιστοποιητικό νόσησης.

Κατά την επιστροφή τους από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας οι επιβάτες οφείλουν να επιδείξουν στις αρμόδιες Αρχές πριν την επιβίβασή τους: α) είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε β) αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο.

Στο δεύτερο περιλαμβάνονται μοριακό, rapid και self test, εφόσον έχει έχουν διενεργηθεί 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Το περασμένο διάστημα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούσαν «ισχυρή σύσταση» για τους ταξιδιώτες, ωστόσο η νέα ΚΥΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις μετακινήσεις από τα νησιά, καθώς πλέον καθίστανται υποχρεωτικά.

Σε πολλά από τα νησιά μας τα κρούσματα κορονοϊού είναι αυξημένα. Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

Ιδιαίτερα ενώ προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σε ότι αφορά στις εκκλησίες βρίσκονται ήδη σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.