today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το μήνυμα του πρωθυπουργού και η πολιτική διαχείριση των πυρκαγιών

Μια δραματική έκκληση ενότητας προς όλους για να αντιμετωπίσει η χώρα την «ασύμμετρη απειλή» από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που ξεφυτρώνουν ως …μανιτάρια σε όλη την επικράτεια, έκανε με έκτακτο διάγγελμα του  ο Πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα ρεαλιστής αναφορικά με τους στόχους, στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

«Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», τόνισε και ζήτησε τη συστράτευση όλων.

Έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση της κατάστασης και την εικόνα από το «μαύρο» και το «γκρι» χρώμα που αφήνει  πίσω της η φωτιά-τέρας αποδέχθηκε ότι η κρατική μηχανή δεν τα έκανε όλα σωστά.

Του Κώστα Πασίση

«Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα», υπογράμμισε και εστίασε στη δικαιολογημένη οργή και θυμό όσων έχασαν τις περιουσίες τους, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η «Πολιτεία θα είναι δίπλα τους», όπως έκανε και στις προηγούμενες θεομηνίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε κόκκινο συναγερμό 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ενεργοποιώντας παράλληλα και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Όπως προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και αυτό γιατι σύμφωνα με τους «ειδικούς» η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας.

«Ομπρέλα» προστασίας

Ευρύ δίχτυ προστασίας για τους «πυρόπληκτους»,  απλώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταθούν και πάλι όρθιοι στα πόδια τους, το συντομότερο δυνατόν.

Κατά την επίσκεψη-αυτοψία του Πρωθυπουργού στις καμένες περιοχές της Ηλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση και συνομίλησε με φορείς και κατοίκους, ανακοίνωσε ότι  «η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά, θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι». Κατι που επανέλαβε και στο  διάγγελμα του.

Η κυβερνητική απόφαση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο αποζημιώσεων  των πληγέντων από τη θεομηνία «Ιανός», χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και  περαιτέρω ενισχύσεις.

Ήδη, την απαλλαγή των πυρόπληκτων από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ -όπως έχει θεσμοθετηθεί- ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επίσης από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε η άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, αναστολή  φορολογικών υποχρεώσεων και η ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα δοθεί άμεσα πόσο 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής.

Επίσης 180.000 ευρώ σε δήμους (Αχαρνών-Κηφισιάς-Διονύσου) που θα διοχετευθούν στους πληγέντες.

Ειδική αναφορά έκανε για όσους είδαν τα σπίτια να γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Ο υπουργός ανέφερε ότι καταβάλλεται το 80% ενώ για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ενώ όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες.

Το  μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι  για την κυβέρνηση  προτεραιότητα είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, αλλά παράλληλα και η στήριξη των πληγέντων. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί», επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις σε όσους έχασαν τις περιουσίες  θα καταβληθούν με γρήγορες διαδικασίες και ότι θα παρακολουθείται στενά η πορεία εφαρμογής των μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Φωτιές σε όλη τη χώρα- περιπολίες από το στρατό

Την ίδια στιγμή η χώρα είναι αντιμέτωπη με  πολλαπλά πύρινα μέτωπα, που προκαλούν πολλές απορίες… Στους πρόποδες της Πάρνηθας ξαφνικά υπήρξε αναζωπύρωση, ωστόσο η φωτιά γρήγορα δημιούργησε νέο μεγάλο μέτωπο, που «παγίδευσε» την Αττική σε ένα πύρινο κλοιό.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας για την εικόνα που σχημάτισε βλέποντας τις τελευταίες πυρκαγιές, ανέφερε ότι του θύμισαν την αντίστοιχη του 2007 και εξέφρασε τη γνώμη του ότι τα αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του ανέφερε: «Σήμερα (προχθές) εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29»

Επιπλέον η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε  να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Τέλος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με περιπολίες σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Χιτ έκαναν το break στη Βοστώνη