today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ρωσία: Αποκλεισμός των ιστοσελίδων που συνδέονται με τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες δύο μέσων ενημέρωσης και μία οργάνωσης υπεράσπισης δικαιωμάτων που συνδέονται με τον αντιφρονούντα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ανακοίνωσε ο εξόριστος πρώην ολιγάρχης. Αμέσως μετά, οι δύο ιστοσελίδες ανακοίνωσαν την διακοπή της λειτουργίας τους.

«Μετά τον χαρακτηρισμό “εξτρεμιστικών” όλων των οργανώσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, οι αρχές μπλόκαραν επίσης τα MBKh Media, Open Media και την οργάνωση δικαστικής αρωγής Pravozachita Otkritki», ανακοίνωσε στο Twitter ο αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σήμερα το πρωί τα δύο μέσα ενημέρωσης δεν ήταν προσβάσιμα από την Ρωσία παρά μόνο μέσω VPN, ενώ η ιστοσελίδα της οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων εμφανίζεται σαν να μην υπάρχει.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι προχώρησε στον αποκλεισμό αυτών των ιστοσελίδων κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα.

«Οι αρχές δεν θέλουν μέσα με κριτική ματιά για ό,τι συμβαίνει στην χώρα», γράφτηκε στον λογαριασμό του Open Media στο Twitter.

Η ιστοσελίδα έχει δηλώσει ότι έλαβε πενταετή επιχορήγηση από τον Μιχαήλ Χοντορκόφκσι το 2017.

«Εχουμε, μαζί με τον επενδυτή, αποφασίσει να σταματήσουμε την εργασία, διότι οι κίνδυνοι για το προσωπικό είναι υπερβολικά μεγάλοι», εξηγεί το Open Media.

Πλήθος ανεξάρτητων μέσων και οργανώσεων επικριτικών προς το καθεστώς έχουν τεθεί υπό απαγόρευση τελευταία στην Ρωσία, στο πλαίσιο αυξανόμενης καταστολής της αντιπολίτευσης καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα θα εξασφαλίσει τον αποκλεισμό από την ψηφοφορία των περισσότερων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και κυρίως των υποστηρικτών του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Η οργάνωση Open Russia χαρακτηρίσθηκε «ανεπιθύμητη» το 2017 και στην συνέχεια αυτοδιαλύθηκε το 2019. Η επόμενη δομή που ιδρύθηκε στην θέση της δεν εγκρίθηκε ποτέ από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτοδιαλύθηκε επίσης το 2021 λόγων των φόβων για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο πρώην διευθυντής του Open Russia Αντρέι Πιβοβάροφ συνελήφθη τον Ιούνιο και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι συνελήφθη το 2003 και πέρασε 10 χρόνια στην φυλακή. Ελαβε χάρη το 2013 και εξορίσθηκε στην Ευρώπη, όπου έχει ιδρύσει οργανώσεις που αντιπολιτεύονται τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ