today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι νέες εισαγωγές στο Χ.Α.Α., η έκρηξη κερδοφορίας της Mytilineos, και η μάχη Nova με Cosmote

Nέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο αναμένεται να δούμε το προσεχές διάστημα όπως πληροφορούμαστε. Ειδικότερα, η Fourlis αναμένεται να εισάγει την Trade Estates με portfolio ακινήτων 185 εκατ. ευρώ. H Viohalco θα βάλει την Noval AEEAΠ. Μετά από αυτές τις δύο προσθήκες ο κλάδος του real estate θα αποκτήσει αρκετούς εκπροσώπους στο δείκτη, με τον κατάλογο να αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Ο κλάδος διέρχεται μια περίοδο ανάπτυξης, με τους επενδυτές να τον εμπιστεύονται, όπως φάνηκε άλλωστε και από τα 300 εκατ.ευρώ που σήκωσε μέσω του ομολόγου η Prodea.

Παραμένοντας στον ίδιο κλάδο η έκθεση της DBRS είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ελληνική αγορά άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι τιμές ήδη βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, καθώς στα οικιστικά ακίνητα παρατηρείται αύξηση 4,6% στις τιμές , ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση στην τιμή άγγιξε το 3,3% σε ετήσια βάση. Όλα, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, θα εξαρτηθούν ωστόσο από την προσφορά και τη ζήτηση, όπως επίσης και από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για τη «μάχη» μεταξύ Cosmote και Nova για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων. Η Nova , έκανε το μπαμ, κλείνοντας τα δικαιώματα του Ολυμπιακού στη Super League, ενώ η Cosmote αναμένεται έως αρχές του Αυγούστου να ανακοινώσει τις δικές της ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι το τηλεοπτικό κομμάτι ταλανίζει ιδιαίτερα την πλειονότητα των ομάδων της Super League Interwetten, οι οποίες μάλιστα καταψηφίζουν την προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, καθώς θέλουν να βρεθεί λύση στο τηλεοπτικό τους συμβόλαιο.

Nέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ.ευρώ από νέους και υφιστάμενους επενδυτές εξασφάλισε η DeepSea Technologies. Στόχος της εταιρείας με αυτά τα χρήματα είναι να αντιμετωπίσει την ευκαιρία της απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης των πλοίων και να στηρίξει επιχειρηματικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμων στα πλοία.

Κοντά στα 26 εκ. ευρώ έβαλε στα ταμεία της η CVC, πουλώντας από τη ΔΕΛΤΑ το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ στην οικογένεια Χατζάκου. Η συγκεκριμένη κίνηση, που έγινε στα επίπεδα του 85% πάνω από τη λογιστική αξία, που είχε η ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της, ήταν επιβεβλημένη για πολλούς και διάφορους λόγους. Το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να πάνε χαμένα. Θα αξιοποιηθούν. Και, μάλιστα, άμεσα…

 

Έκρηξη της κερδοφορίας για το 2022 αναμένεται να καταγράψει ο όμιλος Mytilineos. Eιδικότερα ο ισχυρός άνδρας του ομίλου εκτιμά πως θα διπλασιαστούν τα κέρδη συγκριτικά με το 2020, ενώ η ζήτηση για τα μέταλλα ήδη αυξάνεται, όπως και η τιμή τους. Σε αυτή την αύξηση οδηγούν η εκρηκτική ζήτηση από την αγορά της Κίνας, ενώ όπως τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η πράσινη μετάβαση δεν θα γίνει γρήγορα, ούτε και φθηνά. Εν ολίγοις είπε το αυτονόητο, πως η πράσινη μετάβαση κοστίζει και δεν είναι τσάμπα. Επίσης, στην ενημέρωση των αναλυτών αναφέρθηκε ότι το deal με τη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον δεν έχει όρο προπληρωμής. Κάτι που ίσχυε δηλαδή στην προηγούμενη σύμβαση. Οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας κάνουν λόγο για ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο ρεκόρ κερδοφορίας το 2022. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη παίζουν οι τομείς της μεταλλουργίας και SES που σημείωσαν σημαντικές επιδόσεις, ωθούμενες από την αύξηση των τιμών του αλουμινίου και την έκρηξη της ζήτησης.

Γιγαντώνεται η Premia Properties. Στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μπήκε με ποσοστό 17,22% η Fastighets AB. Πρόκειται για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με χρηματιστηριακή αξία 11 δις. ευρώ, ενώ η αξία του portfolio ακινήτων που διαχειρίζεται είναι περίπου 16 δις.ευρώ. Βασικός μέτοχος παραμένει η Sterner Stenhus με 40,7%, η Fastighets με 7,86% , η Nequiter με 10,7% και η ΝΟΕ με 7,86%. Η εταιρεία μετασχηματίζεται και ετοιμάζεται για διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της έως το 2022.

Έσοδα έως 120 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την εκμετάλλευση των διοδίων στην Εγνατία Οδό. Σημειώνεται πως η σύμβαση παραχώρησης είναι για 35 χρόνια, ενώ η επένδυση αγγίζει το 1,5 δις. ευρώ. Ειδικότερα μόνο για τα έργα βελτίωσης του δικτύου θα απαιτηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ένταξη της Εγνατίας στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ με έλεγχο της κοινοπραξίας κατά 75% και των έργων κατασκευής 100%, αυξάνει τη ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα ο Γιώργος Περιστέρης σχεδιάζει την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ, όπου αναμένονται και σε αυτό τον κλάδο σημαντικές επενδύσεις.

Η BC Partners μετά το deal με την Pharmathen την οποία πούλησε με πολλαπλασιαστεί πανω από 20 φορές των κερδών EBITDA, βάζει στόχο νέες εταιρείες. Μαθαίνουμε, πως ο Νίκος Σταθόπουλος θέλει να αποκτήσει άλλη μία εταιρεία έως τέλος του έτους, ενώ σκανάρει διάφορους κλάδους. Από το real estate, έως και φαρμακοβιομηχανίες…

Τον δρόμο για μερική ιδιωτικοποίηση έως 40% της Αριάδνης, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο διαγωνισμός που πάγωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ξανά, μετά την θετική απάντηση της Κομισιόν που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται πως η κινέζικη State Grid έχει ενδιαφέρον για απόκτηση ενός ποσοστού από το 40% της Αριάδνης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ