today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τα πρόσωπα της ημέρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Ως «χρυσή οικογένεια» θα μπορεί, κάλλιστα, ν’ αποκαλείται στο εξής η οικογένεια Αμπε στην Ιαπωνία, δεδομένου ότι δύο μέλη της είναι Ολυμπιονίκες! Πρόκειται για την Ούτα και τον Χιφούμι, οι οποίοι με διαφορά λίγων λεπτών (!) κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επικρατώντας στα -52κ. και στα -66κ. του τζούντο, αντίστοιχα!

Ένας συμπατριώτης τους, ο 22χρονος Γιούτο Χοριγκόμε, «έγραψε Ιστορία» στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, καθώς έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης στο νεοεισελθέν, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, άθλημα του σκέϊτμπορντ.

Από τα πρόσωπα της ημέρας στην διοργάνωση του Τόκιο, αλλά με «στενάχωρο» πρόσημο, είναι και η Ανεμιέκ Φαν Φλέουτεν. Η Ολλανδή πρωταθλήτρια της ποδηλασίας δρόμου πανηγύρισε έξαλλα μόλις τερμάτισε, θεωρώντας ότι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, όμως δεν είχε αντιληφθεί ότι η Αυστριακή Άννα Κιζενχόφερ είχε τερματίσει σχεδόν ένα λεπτό (!) νωρίτερα. Η Φαν Φλέουτεν χρειάσθηκε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσει ότι ήταν δεύτερη και στην συνέχεια κατηγόρησε τους διοργανωτές: «Υπήρξε μεγάλη σύγχυση και εσφαλμένη επικοινωνία σήμερα. Δεν γνωρίζαμε τα κενά, άκουσα ότι απέμεναν 45 δευτερόλεπτα από τον τερματισμό, ενώ, στην πραγματικότητα, η χρονική απόσταση ήταν περισσότερα από δύο λεπτά».

Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας είχε… προέλευση από την Τυνησία και σημειώθηκε στην κολύμβηση. Ο Αχμέντ Χαφναουϊ, σε ηλικία 18 ετών, έγινε Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα ελεύθερο, «υποχρεώνοντας» τον θρυλικό Μάικλ Φελπς να τον «αποθεώσει». Ο Τυνήσιος κολυμβητής «έπεσε» στον τελικό από τον όγδοο διάδρομο -που μαζί με τον πρώτο είναι οι χειρότεροι για έναν αθλητή- και τερμάτισε πρώτος, μπροστά από τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς συναθλητές του, οι οποίοι ήταν και τα φαβορί για τα μετάλλια.

«Φυσικά και εξεπλάγην. Είναι απίστευτο. Το πίστεψα όταν χτύπησα στον τοίχο και είδα ότι ήμουν πρώτος. Ηταν υπέροχο» δήλωσε λίγο μετά τον αγώνα ο νεαρός Τυνήσιος, ο οποίος έγινε ο -μόλις- δεύτερος κολυμβητής από την πατρίδα του που στέφθηκε Ολυμπιονίκης, μετά τον Ουσάμα Μελούλι.

Από τις πλέον αξιέπαινες πρωταθλήτριες που λαμβάνουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση είναι και η Νατάλια Παρτίκα. Η Πολωνή πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ αποκλείσθηκε στον Β΄ γύρο του τουρνουά, μετά την ήττα της με 4-2 από την Αιγύπτια, Ντίνα Μεσρέφ. Το αξιοσημείωτο για την 31χρονη Παρτίκα είναι πως, παρά το γεγονός ότι εκ γενετής δεν έχει αντιβράχιο (σ.σ. γεννήθηκε χωρίς το δεξί χέρι από τον αγκώνα μέχρι και τα δάκτυλα), αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζοντας αρτιμελείς αθλητές. Βέβαια, η Παρτίκα, μετρά έξι μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τρία χρυσά, όμως, αφού εκτίμησε ότι το επίπεδο είναι χαμηλό, αποφάσισε να παίξει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ