today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Η σημασία του μηνύματος του Πρωθυπουργού

Την κρισιμότητα και σοβαρότητα της κατάστασης σε μια περίοδο υπέρμετρης χαλάρωσης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού, επεσήμανε με το έκτακτο διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πήρε «πάνω» του και το δύσκολο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Πρωθυπουργού έγινε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» του covid 19 που απειλεί το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δε φοβάται να λάβει μέτρα, αν αυτά υπηρετούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και της χώρας γενικότερα.

Αφού έλαβε υπόψη όλες τις παραμέτρους ακόμη και τις νομικές ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα:

— Υποχρεωτικό άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετα.

—-Από 1η Σεπτέμβριου το εμβόλιο καθίσταται υποχρεωτικό και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

—-Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

—Μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε προνόμια και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ενώ αυστηροποίησε το πλαίσιο των κινήσεων των ανεμβολίαστων. Και αυτή είναι η πρώτη βαθμίδα πίεσης…

Επιπλέον έβαλε τέλος στην ατέρμονη παραφιλολογία και στα πάσης φύσεως μικροκομματικά παιχνιδάκια, για το πλαίσιο λειτουργίας και τα δικαιώματα των εμβολιασμένων και μη.

Ζήτησε συστράτευση

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ζήτησε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της χώρας (κομμάτων, Εκκλησίας, αγοράς) στην εκστρατεία εμβολιασμού.

«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

Ένα μήνυμα, όμως, που δε …συγκίνησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν κρίνουμε από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προαναφερθέντα μέτρα είναι η πρώτη δέσμη.

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας είναι πιθανό από το Σεπτέμβριο και μετα να υπάρξει και δεύτερο «πακέτο».

Άλλο ένα στοιχείο που έγινε ξεκάθαρο από τη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού είναι ότι νέο γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την επιτάχυνση των εμβολιασμών γιατί σε αυτή τη φάση η προτεραιότητα είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Ένα μήνυμα που αφορά ανεμβολίαστους μεσήλικες αλλά και νέους που πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι… αλλά τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι γίνονται εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πριν από το διάγγελμα

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις για να «αποκρυσταλλωθεί» η στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με την αναχαίτιση της πανδημίας και δη της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενώ στις χθεσινές ανακοινώσεις ελήφθησαν υπόψη και τα «sos» των επιστημόνων οι οποίοι προειδοποίησαν ακόμη και για 5000 κρούσματα ημερησίως, εντός του Αυγούστου, αν η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ