today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το 32% των Ρώσων υποστηρίζει την απαγόρευση των οργανώσεων του Αλεξέι Ναβάλνι

Το 32% των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Μόσχας, ότι το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και άλλες οργανώσεις του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είναι εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ το 27% αντιτίθεται στην απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο Levada-Centr που εδρεύει στη Μόσχα και τα οποία δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24-30 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν 1.630 άτομα, το 38% των Ρώσων δήλωσε ότι αδιαφορεί για το εν λόγω ζήτημα. Έδειξε επίσης ότι η υποστήριξη προς τις δραστηριότητες του Ναβάλνι έπεσε στο 14% από το 20% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, αλλά είπε ότι η κρατική προπαγάνδα κατά του Ναβάλνι έχει ενταθεί και θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι η απαγόρευση του εξτρεμισμού είχε σχεδιαστεί για να τους συντρίψει πριν την διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η δικαστική απόφαση δίνει επίσημα το δικαίωμα στις αρχές να φυλακίζουν τους ακτιβιστές και να παγώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους εάν συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ανέστειλαν τις δραστηριότητες των οργανώσεων τους πριν την απόφαση ώστε οι υποστηρικτές τους να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε διώξεις.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία ότι παραβίασε την ποινή αναστολής που του είχε επιβληθεί για υπόθεση υπεξαίρεσης, την οποία ο ίδιος αρνείται. Ο Ναβάλνι συνελήφθη εφέτος στη Μόσχα, επιστρέφοντας από την Γερμανία, όπου είχε νοσηλευθεί μετά την δηλητηρίαση που υπέστη στη Ρωσία από νευροτοξικό παράγοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ