today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Σπ.Λιβανός: Έως το 2023 η ολοκλήρωση του φράγματος «Κόρη Γεφύρι» στη Χίο

Την ολοκλήρωση του φράγματος «Κόρη Γεφύρι» έως το 2023 που επιλύει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Χίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε στο «Κόρης Γεφύρι», ένα έργο του ΥΠΑΑΤ και με βάση όλα τα δεδομένα που έχουμε πλέον στο υπουργείο, οραματιζόμαστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2023» είπε ο κ. Λιβανός. «Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με τη συμβολή των καθηγητών του Πολυτεχνείου που ανέλαβαν να μελετήσουν τη στατικότητα και τη δυνατότητα του έργου, εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του έργου». Συνεχίζοντας, ο κ. Λιβανός τόνισε πως «η δικιά μας η δουλειά είναι να παραδώσουμε ένα πλήρες έργο, ασφαλές και χρήσιμο για τη Χίο και την ανάπτυξή της. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το 2023 θα είμαστε πάλι εδώ για να το δούμε λειτουργικό».

Για ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου από πλευράς ΥΠΑΑΤ, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όπως δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση της ΝΔ, τα μεγάλα έργα της Χίου δεν θα αποτελούν πλέον θέμα συζήτησης και στις επόμενες εκλογές. Το αεροδρόμιο, το δικαστικό μέγαρο, το «Κόρης Γεφύρι», θα έχουν ολοκληρωθεί». Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο και για άλλα έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν σε τέσσερις διακριτές φάσεις. Αυτές είναι:

1η Η κοστολόγηση των εργασιών των επιπλέον που πρέπει να γίνουν

2η Η έγκριση της χρηματοδότησης που ήδη έχει γίνει, η συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια

3η Οι επιπλέον ενέργειες που πρέπει να γίνουν και

4η Η ολοκλήρωση του αρχικού έργου.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης, ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς και τόνισε ότι αν κάτι υπολείπεται σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές παρεμβάσεις, θα γίνει έως το 2023, ώστε το φράγμα να λειτουργεί. «Από την έκθεση που διάβασα και συζητήσεις που έκανα με τον κύριο Γκαζέτα, εγώ ως μηχανικός έχω πειστεί ότι το φράγμα αντέχει. Χρειάζεται κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που ελπίζω σύντομα να τελειώσουν και να το θέσουμε σύντομα σε λειτουργία. Εγώ ως μηχανικός έχω πειστεί», τόνισε σχετικά.

Τέλος, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Καρματζής, επισήμανε ότι το φράγμα «Κόρη Γεφύρι» θα λύσει το αρδευτικό και στο υδρευτικό πρόβλημα της Χίου. Συμπλήρωσε πως «είναι η ώρα πλέον που τα μεγάλα έργα οδεύουν προς τη λύση τους, όπως είναι το φράγμα, το αεροδρόμιο, αλλά και άλλα μεγάλα έργα και νομίζω ότι με τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού του κ. Λιβανού μπαίνει πλέον η βάση για να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Τα μηνύματα για την ολοκλήρωση του έργου που χρονίζει εδώ και έναν αιώνα, είναι αισιόδοξα. Πιστεύουμε ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ