today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Το παρασκήνιο για το νέο διευθυντή του ΜΙΕΤ, οι νέες μειώσεις φόρων και οι επενδύσεις στα logistics

Μετά την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας, άλλη μία εκκρεμότητα φαίνεται πως βαίνει προς διευθέτηση. Πρόκειται για τη θέση του Διευθυντή στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Τράπεζας, όπου μετά από μία μεγάλο διαγωνισμό και εξαντλητική διαδικασία όπου εξετάστηκαν περισσότερα από 50 κορυφαία βιογραφικά. Την αξιολόγηση  ανέλαβε ανεξάρτητη εταιρία, όπου σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες της τράπεζας κατέληξε  σε μία υποψηφιότητα, που συγκέντρωνε όλες τις επιθυμητές “αρετές”. Μέχρι εδώ καλά. Γιατί ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Εθνικής Μιχαηλίδης, φέρεται να είχε υποσχεθεί τη θέση αλλού. Παρά λοιπόν την αξιολόγηση, τις τελικές συνεντεύξεις και τις εισηγήσεις, ο πρ. Πρόεδρος της Τράπεζας, πάγωσε προσωρινά τη διαδικασία και προήγαγε σε μεταβατική διευθύντρια την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ (και επικεφαλής του ΤΑΠΑ επί πρώτης φοράς Αριστεράς) Ασπασία Λούβη. Το οξύμωρο είναι ότι η εν λόγω κυρία, η οποία πλέον επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της το στίγμα του κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης η οποία αποφάσιζε την προσωρινή της τοποθέτηση κάτι που είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό. Αυτό που πάντως μαθαίνω είναι ότι στο μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης συνεχίζουν να κυριαρχούν αριστερές (αν όχι ακροαριστερές αντιλήψεις) οι οποίες δεν θα αφήσουν εύκολα να χαθεί  θέση του επικεφαλής του από τη σφαίρα επιρροής τους. Γι αυτό και πέραν της κας Λούβη, προτείνουν εναλλακτικά και άλλα  πρόσωπα για τη θέση (όπως τον επίσης ΣΥΡΙΖΑΙΟ συνταξιούχο πρ. Πρόεδρο του ΕΙΕ) προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποιος μη ελεγχόμενος “άριστος” βάσει προσόντων και βιογραφικού. Γι αυτό και επιδιώκουν να επιβάλουν την άποψή τους τώρα, πριν ακόμα η νέα διοίκηση ενημερωθεί επαρκώς για τη διαδικασία και τις παραμέτρους της…

Mε τη συζήτηση για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η στήλη πληροφορείται πως οι Ολλανδοί της Reggeborgh εξετάζουν να μπουν στην τράπεζα. Είναι γνωστό άλλωστε στην πιάτσα πως οι Ολλανδοί «ψάχνονται» για τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο βέβαια θα χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της εταιρείας στη χώρα μας. Τώρα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες είναι άλλο ζήτημα, πάντως το ενδιαφέρον υπάρχει.

O πράσινος μετασχηματισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεχίζεται, με την εταιρεία να στοχεύει να έχει προετοιμάσει το έδαφος για την περίοδο μετά το λιγνίτη. Η εταιρεία προκειμένου να επωφεληθεί από τα καλά επιτόκια που υπάρχουν στην αγορά προχώρησε σε δανειακή σύμβαση 9,9 εκατ.ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου 15 MW στην Πτολεμαΐδα. Αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλα έργα που έχει προγραμματίσει η εταιρεία αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Φορτσάρει η διοίκηση Στάσση για ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία έως αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Το σχέδιο σύμβασης για τη διάσπαση του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη εγκριθεί, ενώ ενδιαφέρον σύμφωνα με όσα μαθαίνει η στήλη έχουν εκφράσει 9 σχήματα. Οι Κινέζοι έχουν ήδη κοπεί, επομένως η μάχη δίνεται ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες…

Το Μαξίμου ετοιμάζεται για την μετά-πανδημίας εποχή με φόντο τις εκλογές. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν μπροστά τη ΝΔ, όμως το γραφείο του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, προκειμένου να ενσωματωθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και νέες  ελαφρύνσεις φόρων. Έτσι λοιπόν από το 2022 έως και το 2023 αναμένεται κάθε χρόνο να ανακοινώνεται η πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών.

Συνεχίζουν το μπαράζ επενδύσεων στα logistics oι μεγάλοι παίχτες το retail. Fourlis, Jumbo, Κωτσόβολος είναι μερικές από τις εταιρείες που σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ Briq Properties, Premia και Prodea ακολουθούν την τάση της αγοράς με επενδύσεις σε κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ