today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

ΜέΡΑ25: Αναδιάρθρωση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου

Στο πρόβλημα παροχής ρευστότητας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Σταύρος Λογιάδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια των δύο Συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης.

«Για ποιο ταμείο και ποιο ενιαίο ταμείο εξυγίανσης μιλάμε; Για ποια ανάκαμψη θέλουμε να μιλάμε, όταν άλλα, βασικότατα θέματα, όπως είναι η παροχή επαρκούς ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια και οι όροι δανεισμού των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ακόμη λυθεί;», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, που δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και τις δύο συμφωνίες

. «Οι τράπεζες εδώ προβάλλουν αντιρρήσεις και δυσκολίες προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης και αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για δάνεια από βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αντί να στηρίζουν την οικονομία, επενδύουν τα χρήματα αυτά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με εξασφαλισμένο κέρδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εγγυάται αυτά τα ομόλογα. Γιατί, λοιπόν, να ρισκάρουν και να δανείσουν επιχειρήσεις;», είπε ο κ. Λογιάδης και πρόσθεσε:

«Για εμάς, το ΜέΡΑ25, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, χωρίς τον επιμερισμό του νέου χρέους της πανδημίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, χωρίς την ύπαρξη πραγματικής πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και χωρίς ευρωομόλογο, οποιαδήποτε πολιτική είναι καταδικασμένη ευθύς εξαρχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ