today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ισπανία: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων 

Στις 32.607 ανέρχονται οι μολύνσεις από νέο κορωνοϊό που καταγράφηκαν στην Ισπανία από την Παρασκευή, μια αύξηση 85% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί ένα νέο κύμα της Covid-19, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων.

Ο δείκτης μολύνσεων των 14 ημερών έφτασε σήμερα τα 204 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, από 95 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Όμως στους νέους μεταξύ 20-29 ετών ο δείκτης αυτός εκτοξεύτηκε στο 640.

Περίπου το 80% των Ισπανών άνω των 40 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 14%.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε λεπτό σημείο όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, αλλά τουλάχιστον αυτό δεν μεταφράζεται σε σοβαρές μολύνσεις», είπε ο συντονιστής της ισπανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Φερνάντο Σιμόν.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία δεν έχουν επηρεαστεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους νέους και η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι μικρότερη του 7%.

Οι μολύνσεις μειώνονταν σταθερά από τον Απρίλιο, όμως άρχισαν να αυξάνονται και πάλι από τα μέσα Ιουνίου. Πολλές περιφέρειες, όπως η Καταλονία και η Καντάμπρια, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ξανά περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 3.866.475 κρούσματα και 80.934 θάνατοι λόγω της Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ