today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Από τη Σαντορίνη ξεκινά η ανάδειξη του οινοτουρισμού

Με εκκίνηση από τη Σαντορίνη και τη διεξαγωγή ειδικών εκδηλώσεων, μέσα στον Ιούλιο, το υπουργείο Τουρισμού εγκαινιάζει ένα μεγάλο οδοιπορικό για την ανάδειξη του οινοτουρισμού σε όλη τη χώρα.

Μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν σε περιοχές με ισχυρή παρουσία στον τομέα της οινοποίησης, επιδιώκεται να αναδειχθεί η δυναμική προοπτική που υπάρχει στις ειδικές μορφές τουρισμού -όπως ο οινοτουρισμός- οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες στήριξης του ελληνικού τουρισμού και να συντελέσουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη της Aegean Airlines, θα πραγματοποιηθεί στο νησί, στις 5 και 6 Ιουλίου, διήμερη εκδήλωση εστιασμένη στον οινοτουρισμό με θέμα «Ελληνικός Οινοτουρισμός-Στρατηγικές & προοπτικές για τη μετά-Covid εποχή».

H αρμόδια υφυπουργός για τις θεματικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, θα εκκινήσει τις εργασίες του διημέρου εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το υπουργείο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ η γγ Τουρισμού, Βίκυ Λοϊζου, θα αποτυπώσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια του συνεδριακού σκέλους της διήμερης εκδήλωσης.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμβάλουν, με παρεμβάσεις τους, ο αναπληρωτής γγ του ΕΟΤ, Κ. Ζήκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Μ. Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Επίσης, ομιλίες και παρουσιάσεις θα γίνουν από τους: José Antonio Vidal, ιδρυτή- πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO), δρ Παναγιώτα Διονυσοπούλου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού, δρ. Μαρία Αλεμπάκη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Ιωάννη Καρακάση, Master of Wine, δρ. Ιωάννη Βογιατζή, πρόεδρο ΔΣ ΕΔΟΑΟ και πρόεδρο ΔΣ ΣΕΟ και Νικόλαο Μηλιαράκη, εκπρόσωπο «Wines of Crete».

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε αμπελώνες του νησιού και οινογνωσία σε οινοποιητικές μονάδες, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του υπουργείου Τουρισμού.

Το συνέδριο έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι, ειδικοί του οίνου και του οινοτουρισμού, ενώ συμμετέχουν σε αυτό θεσμικοί παράγοντες του οινοτουρισμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, καθώς και πρέσβεις ξένων χωρών (Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο), Έλληνες παραγωγοί, ειδήμονες και άλλοι παράγοντες.

Θα αναδειχθούν οι μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο ελληνικός οινοτουρισμός πανελλαδικά και θα παρουσιαστούν σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ψηφιακού portal για τα επισκέψιμα οινοποιεία, η ανατοποθέτηση και η ενίσχυση του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ), η λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού και η στήριξη επενδύσεων σε υποδομές μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Στόχος του οδοιπορικού, που ξεκινά από τη Σαντορίνη και θα συνεχιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία, είναι να συνδεθούν ο τουρισμός και τα ταξίδια με τις επισκέψεις σε οινοποιεία της χώρας και οι συγκεκριομένες περιοχές να στηριχθούν και να εξελιχθούν σε πόλους έλξης ενός παγκόσμιου κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ