today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Ιταλία: Νέα ρήξη μεταξύ Μπέπε Γκρίλο – Τζουζέπε Κόντε

Νέα ρήξη σημειώθηκε ανάμεσα στον ιδρυτή του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, και τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε, αρχικά, είχε επιλεγεί ως νέος πολιτικός αρχηγός των «πεντάστερων» και η επίσημη «ανάληψη των καθηκόντων του» επρόκειτο να οργανωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο ιδρυτής του κινήματος Μπέπε Γκρίλο, όμως, προέβαλε ένα σαφές όσο και καθοριστικό βέτο. «Ο Τζουζέπε Κόντε δεν διαθέτει ούτε πολιτικό όραμα, αλλά ούτε και διαχειριστική ικανότητα», τόνισε σήμερα ο Γκρίλο. Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός πρόσθεσε, δε, ότι «δεν μπορεί ένα κίνημα το οποίο γεννήθηκε για να διαδώσει την άμεση δημοκρατία, να μετατραπεί σε κόμμα ενός μόνον ανθρώπου, με καταστατικό του 1600».

Από τη μεριά του, ο Κόντε είχε ήδη κάνει γνωστό ότι «η διαρχία είναι αναποτελεσματική» και ότι δεν εννοεί να αναλάβει την ηγεσία των Πέντε Αστέρων μαζί με άλλον «σκιώδη ηγέτη».

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δημιουργούν κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον των «πεντάστερων».

Ο Μπέπε Γκρίλο ζήτησε σήμερα να εκλεγεί νέo “εκτελεστικό γραφείο” του κινήματος, μέσω διαδικτύου, με επεξεργασία μακρόπνοου προγράμματος για την χρονική περίοδο μέχρι το 2050. Όλοι διερωτώνται, όμως, ποιος θα μπορούσε να δεχθεί να αναλάβει στο μέλλον την ηγεσία των Cinque Stelle – Πέντε Αστέρων, ενώ πολλά στελέχη φέρονται να είναι βαθιά απογοητευμένα από τις συνεχείς «αλλαγές πορείας πλεύσης» του Γκρίλο.

Όσο για τον Τζουζέπε Κόντε, στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να προσπαθήσει, τελικά, να ιδρύσει ένα νέο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ