today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η φρικιαστική ανακάλυψη που έχει «παγώσει» τον Καναδά και τη Βικτώρια

Οι μεσίστιες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια του Καναδά, όπως διακρίνεται μία στην εικόνα αυτού του άρθρου, κρύβουν από πίσω μια ανατριχιαστική ιστορία που έχει «παγώσει» ολόκληρη τη χώρα. Η τήρηση ενός λεπτού σιγής που έχει προβλεφθεί για τα παιχνίδια της έναρξης του Προολυμπιακού τουρνουά της Βικτώριας αποσκοπεί στον ίδιο λόγο. Και οι κάτοικοι της πόλης, συνολικά του Δυτικού Καναδά όπου έγινε η φρικιαστική ανακάλυψη, νιώθουν ντροπιασμένοι.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στο χώρο ενός πρώην οικοτροφείου για παιδιά αυτόχθονων στο Σασκάτσουαν, μια πόλη κοντά στη Βικτώρια, βρέθηκαν περισσότεροι από 750 ανώνυμοι τάφοι! Αυτό ανακοίνωσε η επικεφαλής της ομάδας Καναδών αυτόχθονων Cowessess, Κάντμους Ντελόρμ. Η φρίκη της ιστορίας δεν έχει τέλος, αφού σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Καθολική εκκλησία είχε αφαιρέσει τις επιτύμβιες στήλες!

Η έρευνα δεν άρχισε τυχαία, αλλά λόγω του πρώτου ανατριχιαστικού γεγονότος. Πάλι στη Βρετανική Κολομβία και σε ένα άλλο οικοτροφείο για παιδιά αυτοχθόνων, είχε βρεθεί τον Μάιο άλλος ομαδικός τάφος, 215 παιδιών! Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών του Σασκάτσουαν, Μπόμπι Κάμερον, κατήγγειλε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια επίθεση κατά των Ομάδων Αυτόχθονων του Καναδά». Κατέληξε δε με αποστροφή για τις ανακαλύψεις, ότι «το μοναδικό έγκλημα που έχουμε διαπράξει είναι ότι γεννηθήκαμε αυτόχθονες».

Η φρικιαστική αυτή ιστορία άρχισε περίπου στο 1870 και όσο κι αν σοκάρει, συντηρήθηκε μέχρι περίπου το 1990! Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4.000 θανάτους παιδιών  Ινδιάνων, μιγάδων και Ινουίτ (Εσκιμώωv του Καναδά), αποκομμένων από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και στρατολογημένων δια της βίας μέχρι τη δεκαετία του 1990 σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό δείχνει κι αυτός συγκλονισμένος από όσα έρχονται στο φως της ημέρας. Δήλωσε αποφασισμένος για έρευνα σε βάθος, για να βοηθήσει την απαίτηση των αυτόχθονων να βρεθούν μέχρι ενός τα πτώματα αυτών των παιδιών. Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας μιλάει ξεκάθαρα για μια «πολιτιστική γενοκτονία» εκ μέρους του Καναδά και οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Πηγή: Basketa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ