today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Χρ.Σταϊκούρας: Να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

«Δεν μας αρκεί η ισχυρή ανάκαμψη, αλλά θέλουμε να πετύχουμε και βιώσιμη ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι εξελίξεις εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία ότι τελικά θα τα καταφέρουμε». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κηρύσσοντας σήμερα το απόγευμα την έναρξη του 3ου αναπτυξιακού συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «’Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δημιουργούμε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:

* Στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

* Υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

* Διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής στρατηγικής

* Περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

* Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

* Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων

* Διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου

«Ήδη», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «λειτουργούμε πάνω σε αυτούς άξονες και στις εκτιμήσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλη την Ευρώπη, και υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα έχει υπερδιπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης των επενδύσεων και των εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την χρονική περίοδο 2021 – 2022». «Ως εκ τούτου», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «πετυχαίνουμε, όχι μόνο να αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας, αλλά και τα συστατικά του πλούτου, δηλαδή οι επενδύσεις και οι εξαγωγές να αυξάνουν περισσότερο από την κατανάλωση, άρα να επιτυγχάνουμε και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας».

«Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «εργαζόμαστε σκληρά, για αυτό ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται στην μετά κορονοϊό εποχή».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε ορθά και αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο χώρο και κάθε ευκαιρία, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή μετάβαση της χώρας σε ένα μέλλον ισχυρής, βιώσιμης, ‘πράσινης’, έξυπνης, εξωστρεφούς και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «σε αυτή την προσπάθεια οι φορείς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αναλάβουν και αναλαμβάνουν, όπως αποδεικνύει και το σημερινό συνέδριο, το δικό τους μερίδιο ευθύνης».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η κοινωνία και η Πολιτεία κατάφερε να ανταπεξέλθει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και στο υγειονομικό και στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο»: «Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ δείχνουν ότι η Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι είχε ένα αυστηρό lockdown, άντεξε. Η οικονομία της άντεξε και αντέχει. Η βιομηχανία της χώρας αντέχει. Για έκτο συνεχόμενο μήνα έχουμε σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που σημαίνει διατήρηση θέσεων απασχόλησης και απολαβών. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε την διόγκωση της ανεργίας. Η μεταποίηση αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Οι δείκτες που συνοδεύουν το κλίμα στην μεταποίηση, αλλά και γενικότερα το οικονομικό κλίμα στη χώρα σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις, δείχνουν ότι έχουμε επιστρέψει σε προ – κορονοϊού επίπεδα.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται Οι καταθέσεις των πολιτών αυξάνονται για 15ο συνεχόμενο μήνα και σε αυτούς που θα βιαστούν να πουν ότι κάποιοι λίγοι αποταμιεύουν, η απάντηση είναι ότι το 57% μιας αύξησης κατά 33 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οφείλεται στα πολλά νοικοκυριά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται.

Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι αρνητικό, το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι σε πρωτόγνωρα χαμηλό επίπεδο και τα spreads έχουν συρρικνωθεί.

Η χώρα έχει καταφέρει να αναβαθμισθεί από τρείς οίκους αξιολόγησης, μέσα στην υγειονομική κρίση.

Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας καταδεικνύουν ότι φέτος η χώρα θα καταφέρει να ανακάμψει» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «η κυβέρνηση υλοποιεί και πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ οι επενδύσεις αυξάνονται και οι εξαγωγές αγαθών διογκώνονται».

Ακόμη ανέφερε ότι «φέτος προβλέπεται ενίσχυση του τουρισμού σε σχέση με το 2020 και η εκτίμησή μας είναι, ότι τα χρήματα που θα εισπράξουμε φέτος από τον τουρισμό, θα ανέλθουν περίπου στο 45% του 2019».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχουμε την εκταμίευση της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα στο χρόνο την εκταμίευση της πρώτης δόσης, με αποτέλεσμα περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ να εισρεύσουν φέτος στη χώρα», υπενθυμίζοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποφασιστεί να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, και το 2021, και το 2022 (…) Παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν πίστευαν πριν από κάποιους μήνες ότι η οικονομία θα ανακάμψει, φέτος θα ανακάμψει με έναν καλό ρυθμό, που εμείς εκτιμούμε ότι θα είναι της τάξης του 3,6%, δηλαδή θα καλύψουμε περίπου το μισό χαμένο έδαφος της προηγούμενης χρονιάς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η Πολιτεία οφείλει να είναι κοντά, με στοχευμένα μέτρα, σε εκείνο το τμήμα της επιχειρηματικότητας το οποίο συνεχίζει να πλήττεται, όπως και στο τμήμα της κοινωνίας το οποίο έχει ανάγκη την στήριξη της Πολιτείας στην σταδιακή μετάβαση προς την κανονικότητα». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσο η κοινωνία θα συνεχίζει την επιστροφή της στην κανονικότητα, εμείς θα συνεχίσουμε να αιματοδοτούμε τμήματα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, τα οποία συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι των προεκλογικών μας δεσμεύσεων το έχουμε ήδη υλοποιήσει, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα της κυβερνητικής μας θητείας μέχρι σήμερα είναι σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

Συνεχίζοντας ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας είναι να υπάρχουν επαρκείς πόροι στα ταμεία της χώρας, δηλαδή να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλή επίπεδα…Παρά το γεγονός ότι σε δύο χρόνια δώσαμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, 41 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους και τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ τα δημιουργήσαμε την τελευταία διετία. Ό,τι δώσαμε το χτίσαμε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια ως κυβέρνηση της ΝΔ. Για αυτό και σήμερα έχουμε ταμειακά διαθέσιμα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα είχαμε πριν από την υγειονομική κρίση ή όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων και μαρίνων, θα έχουμε τη σύμβαση παραχώρησης στην ‘Εγνατία’ οδό, την προετοιμασία του διαγωνισμού για την επέκταση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, το κυβερνητικό πάρκο στην Πυρκάλ στην Αθήνα» και συμπλήρωσε: «Έχουμε σχέδια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Κεφαλαιαγοράς, έχουμε μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής μέσω εκσυγχρονισμού των φορολογικών ελέγχων και έχουμε λύσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Όπως σημείωσε, «έχουμε συγκεκριμένο ρεαλιστικό, αλλά φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο κάθε μήνα υλοποιούμε, ενώ μία ακόμη προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ