today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ντ.Ρέιντερς: Το ψηφιακό πιστοποιητικό σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών

Η ΕΕ εκπληρώνει τη δέσμευσή της να θέσει σε λειτουργία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Ο τουριστικός τομέας έχει πληγεί σκληρά από την κρίση της COVID-19. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο», σημειώνει ο κ. Ρέιντερς και προσθέτει ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συντονίσει αυτούς τους περιορισμούς για να διαφυλάξει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πριν από το καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και η χρήση αυτού του μέσου σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα. Μέχρι σήμερα, ήδη 17 χώρες έχουν μπει στην πύλη της ΕΕ και εκδίδουν πιστοποιητικά».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς αναφέρει ότι «το πιστοποιητικό EU Digital COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Καλύπτει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση προσφέροντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες».

«Σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», καταλήγει.

Μέχρι στιγμής, έχουν συνδεθεί με την πύλη της ΕΕ και μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά: η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και, εκτός ΕΕ, η Ισλανδία.

Ο κανονισμός ξεκινά να ισχύει επισήμως από την 1η Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ