today-is-a-good-day
19 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από σειρά θεμάτων, από τον πρωτογενή τομέα, τις οδικές αρτηρίες, τα αναπτυξιακά έργα στην Ήπειρο και τις επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών, έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ζητήματα της υγείας, όπου παράλληλα με την αναφορά στο νέο, ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον  Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το ζήτημα των εμβολιασμών.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, που σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 1.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Επιχείρηση «Ελευθερία», «είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν». Ζήτησε τη συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την έως τώρα συνεισφορά του, του ζήτησε να ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν από τον άμβωνά του.

«Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».

«Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι».

Αναφερόμενος στις προοπτικές των Ιωαννίνων και στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανοίξει ερευνητικές μονάδες και γραφεία στην πόλη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», ενώ επισήμανε ότι οι ικανότητες του ελληνικού εργατικού δυναμικού αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

«Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων, καλά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ».

Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», είπε.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως έχει γίνει μία σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από απομιμήσεις.

«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.

«Η πολιτική είναι πράξη»

«Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

«Η διαφορά είναι», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «ότι μέσα σε αυτές τις επιλύσεις ή τις προκλήσεις που μένουν, αυτά που έχετε σημειώσει, αυτά που θα μας πείτε, δεν θα αποτελούν εξαγγελίες. Θα αποτελούν -όπως λέμε στον αθλητισμό- εναρκτήρια λακτίσματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν θέλαμε να ακούσουμε εξαγγελίες μπορούσατε να αραδιάσετε ένα σωρό. Είμαστε βέβαιοι, επειδή κάθε φορά έχετε αποδείξει ότι για εσάς εξαγγελία είναι στην ουσία εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που ουσιαστικά αμέσως ξεκινάει την υλοποίηση, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -αυτά που σας είπαν οι τοπικοί ταγοί των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- θα αντιμετωπιστούν από εσάς με αυτόν τον ίδιο τρόπο ο οποίος δεν δικαιώνει μόνο την κυβέρνησή σας, επιτρέψτε μου να πω, δικαιώνει και την αποστολή της πολιτικής».

«Γιατί η πολιτική είναι πράξη και εσείς κ. Πρόεδρε αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνωνυμία περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι και αυτά που θα πείτε τώρα και αυτά που θα αφήσετε και θα τα πείτε αύριο, δεν θα τα πείτε για να τα πείτε αλλά για να μας δώσετε τα εναρκτήρια λακτίσματα. Σας καλώ, λοιπόν, για τα εναρκτήρια λακτίσματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο  Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παίρνοντας το λόγο, μίλησαν αναλυτικά για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο Μετσόβου Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων όπου περπάτησε για αρκετή ώρα και έκανε μια στάση σε καφέ του κέντρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ