today-is-a-good-day
13 C
Athens

Το γεύμα στην ΤτΕ, η γκρίνια του Βακάκη, το mega deal της Κέρκυρας και η πράσινη ενέργεια

Μαθαίνω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε στην τράπεζα ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό γεύμα, όπου συμμετείχαν δύο κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας. Ο ένας, με υψηλό θεσμικό ρόλο στο παρελθόν, ο άλλος νεότερος, με θεσμικό ρόλο σήμερα. Το ενδιαφέρον στη συνάντηση αυτή είναι ότι οι δύο προσκεκλημένοι ενώ βρίσκονταν πολύ κοντά πολιτικά στο πρόσφατο παρελθόν, το τελευταίο διάστημα δεν μιλιόντουσαν, διότι κοινοί γνωστοί τους χρέωναν στον νεότερο “πολιτική αλαζονεία και καβάλημα καλαμιού”. Σύμφωνα με κάποιους κυβερνητικούς το γεύμα είχε ως στόχο την άμβλυνσή ορισμένων αντιρρήσεων του παλαιότερου σε ζητήματα που πρόκειται να έρθουν στη βουλή. Πάντως οι πηγές μου με ενημέρωσαν ότι -παρά την επιφυλακτικότητα- το γεύμα πήγε καλά, δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις και θεωρητικώς οι σχέσεις των δύο ανδρών  αποκαταστάθηκαν.  Ίδωμεν…

Πολύ μελόδραμα από τον Απόστολο Βακάκη στη ΓΣ της Jumbo. Ο πρόεδρος της εταιρείας δεν στάθηκε στη βελτίωση της κερδοφορίας και των πωλήσεων, αλλά στην αύξηση του μεταφορικού κόστους, στην έλλειψη εμπορευμάτων και στην αύξηση των τιμών. Έτσι ένας μέτοχος είπε πως δεν αισθάνεται ζήλωτας, καθώς βλέπει κέρδη από τη στρατηγική της εταιρείας, κάτι που ανάγκασε τον Βακάκη να δηλώσει εν τέλει συγκρατημένα αισιόδοξος για τη εταιρεία.

Πολλά κυοφορούμενα deal στην αγορά ενέργειας με την κυβέρνηση να σκέφτεται να θεσπίσει δέσμη φορολογικών κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών στα πράσινα ομόλογα, Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων από το εξωτερικό, προμοτάροντας στην ουσία ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στην πράσινη ενέργεια και στο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η λίστα με τα μέτρα ήδη απεργάζεται και αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο να επικοινωνηθούν. Επιστροφές φόρων εισοδήματος, επιστροφές εξόδων IPO ή έκδοσης πράσινων ομολόγων ανάμεσα στα κίνητρα που εξετάζονται.

Η ενεργειακή αγορά δεν αποτελείται μόνο από τους μεγάλους παίχτες, αλλά και από τους μικρομεσαίους, που είναι και οι περισσότεροι. Έτσι λοιπόν μέσω του ΕΣΠΑ ενισχύονται με 37 εκατ.ευρώ πράσινες επενδύσεις σε εξοπλισμό, άρδευση, φωτοβολταϊκά και πράσινη γεωργία. Η επιχορήγηση ανά έργο δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και τα 500.000 ανά δικαιούχο.

Μπορεί τα δίκτυα πέμπτης γενιάς να βρίσκονται στα φόρτε τους , όμως τα ιδιωτικά δίκτυα 5G αναμένεται και αυτά να αναπτυχθούν. Πρόκειται για τα mobile campus networks, δηλαδή δίκτυα που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό όπως ένα κανονικό δίκτυο κινητής, μόνο που η εμβέλειά τους είναι τοπική. Έτσι λοιπόν σε εργοστάσια, αεροδρόμια, λιμάνια, πόλεις και πανεπιστήμια θα δούμε τέτοια δίκτυα. Ας μην ξεχνάμε και το πρώτο 5G campus network στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε από την Cosmote στο Αεροδρόμιο του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός λένε οι «λύκοι» της Wall Street. Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπου οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στον Περιστέρη. Αυτή η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με το γεγονός πως η αγορά είχε προεξοφλήσει τη ζημιά στις ΗΠΑ οδήγησε στο εξής παράδοξο. Στην ανακοίνωση της οριστικής διαγραφής της επένδυσης στις ΗΠΑ, η μετοχή ανέβηκε!

Μεγάλο ξενοδοχειακό deal στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή αμερικανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου με προϋπάρχουσα δραστηριότητα στην Ελλάδα, είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Στο σχήμα συμμετέχει και Έλληνας εφοπλιστής, που έχει ήδη εδώ και χρόνια επεκταθεί στον τουρισμό. Η επένδυση – δηλαδή το τίμημα εξαγοράς, συν την ανάληψή υποχρεώσεων, συν τις επενδύσεις για αναβάθμιση – λέγεται πως αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ