today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορεί τη Ρωσία για «κάλυψη» χάκερς

Η Ρωσία προστατεύει τους χάκερ που εδρεύουν στο έδαφός της σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά τους «σε τομείς που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση», υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εξαπολύθηκαν πολλές επιθέσεις με λυτρισμικό από το ρωσικό έδαφος», είπε ο Τζον Ντίμερς, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η ρωσική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στο να τις ανέχεται αλλά εμποδίζει τις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να τις καταπολεμήσουν», πρόσθεσε, σε ένα φόρουμ που οργάνωσε το εξειδικευμένο σε θέματα κυβερνοασφάλειας μέσο Cyberscoop.

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιριών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θέλει να θέσει το ζήτημα αυτό στον ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Γενεύη.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε σύμπραξη με τους κυβερνοεγκληματίες. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «γελοία» την ιδέα ότι η χώρα του θα μπορούσε να διεξάγει έναν κυβερνοπόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.

Όμως, σύμφωνα με τον Ντίμερς, η Ρωσία και η Κίνα «κοιτούν αλλού» όταν οι κυβερνοεγκληματίες δρουν από το έδαφός τους «εφόσον δεν στοχοθετούν Ρώσους ή Κινέζους και χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τα ταλέντα τους για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών».

Ακόμη χειρότερα, η Ρωσία εμποδίζει τους Αμερικανούς ερευνητές, ιδίως όταν προσπαθούν να επιτύχουν την έκδοση κάποιου χάκερ, συνέχισε ο Ντίμερς. Όταν μια τρίτη χώρα συλλαμβάνει έναν κυβερνοπειρατή που διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη και το πρόσωπο αυτό αφήνεται ελεύθερο υπό όρους, «του δίνεται η έγκριση να επιστρέψει στη Ρωσία». Η Μόσχα μπορεί επίσης να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και να ζητά την έκδοση των προσώπων αυτών στη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κατηγορητήριο σε βάρος του, απλώς και μόνο για να τα επαναπατρίσει», ισχυρίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ