today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Γ.Στόλτενμπεργκ: Η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας δημιουργεί “νέους κινδύνους” για το ΝΑΤΟ

Η πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία “νέων κινδύνων” για το ΝΑΤΟ και συνιστά “απειλή” για την πολυμέρεια, εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

“Η τάξη η οποία βασίζεται στους κανόνες, στη βάση της πολυμέρειας, απειλείται. Η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν εδώ και κάποιο χρόνο μια συνεργασία όλο και πιο έντονη, τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για μια νέα διάσταση και μια σειρά προκλήσεων για το ΝΑΤΟ. Από αυτήν απορρέουν νέοι κίνδυνοι”, προειδοποίησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

“Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Εξάλλου, πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, δοκιμάζουν από κοινού πτήσεις μακρών αποστάσεων με μαχητικά και πραγματοποιούν ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά προχωρούν επίσης σε μια εντατική ανταλλαγή εμπειριών για τα συστήματα εξοπλισμού και ελέγχου του διαδικτύου”, είπε.

Για τον επικεφαλής της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να “προσαρμοσθεί” προκειμένου να ανταποκριθεί κυρίως στην “άνοδο της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης” και “στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας”, θεματικές που θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αν “δεν θεωρήσουμε την Κίνα ως εχθρό (…), η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Δεν πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία της έκφρασης ούτε στην ελευθερία των μέσων πληροφόρησης”, συνέχισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Η Κίνα είναι πολύ δραστήρια στην Αφρική, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αρκτική. Πραγματοποιεί μαζικές επενδύσεις σε υποδομές-κλειδιά στην Ευρώπη. Στον κυβερνοχώρο, είναι σημείο αναφοράς. Όλο αυτό έχει μια τεράστια επίδραση στην ασφάλειά μας”, όπως είπε.

Σε ότι αφορά τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ παρατηρεί μια “διπλή προσέγγιση”: “αποτροπή και διάλογος”, ιδιαίτερα για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

“Τα στρατεύματά μας είναι παρόντα με κυκλική εναλλαγή στη Βαλτική, στην Πολωνία και στη Ρουμανία και έχουμε νέα μοντέλα παρέμβασης, ώστε σε περίπτωση κρίσης νέα αποσπάσματα να μπορούν να έρθουν γρήγορα ως ενίσχυση επί τόπου”, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Για τη Λευκορωσία, μια φιλική στη Ρωσία χώρα που συνορεύει με τρία κράτη μέλη του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία), το ΝΑΤΟ θα είναι “σε εγρήγορση”.

“Είμαστε ιδιαίτερα έτοιμοι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο εναντίον κάθε τύπου απειλής προερχόμενης από το Μινσκ ή τη Μόσχα”, προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ