today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Γερμανία: Αίρεται η ιεράρχηση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 12

Όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, μετά την κατάργηση της σειράς προτεραιότητας. Την υπομονή των ενδιαφερόμενων ζητούν κυβέρνηση και οικογενειακοί γιατροί, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την παράδοση των εμβολίων. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι έως τα μέσα Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων.

Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας γίνεται με την ολοκλήρωση του προγραμματισμού του εμβολιασμού της Ομάδας 3, ατόμων δηλαδή 60-70 ετών, αστυνομικών και πυροσβεστών, εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ και ατόμων με ήδη επιβαρυμένη υγεία. Επιπλέον, στη διαδικασία ανοσοποίησης εντάσσονται ακόμη 6000 γιατροί. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στη Βαυαρία, στο Αμβούργο και στη Βρέμη η ιεράρχηση θα εξακολουθήσει να ισχύει, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση των ευπαθών ομάδων.

Τα προβλήματα με την επάρκεια εμβολίων αναμένεται όμως να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Ο διευθυντής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας Γκερντ Λάντσμπεργκ δήλωσε στη Rheinische Post ότι η άρση της ιεράρχησης για τον εμβολιασμό «θα οδηγήσει σε απογοήτευση» για πολλούς, αλλά είναι αναπόφευκτη, επειδή δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα αρκετά εμβόλια. Όπως είπε, ενδεικτικά στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού πριν από το τέλος Ιουνίου.

Οι οικογενειακοί γιατροί από την πλευρά τους φρόντισαν να περιορίσουν τις προσδοκίες των πολιτών. «Το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι δυσεύρετο και δεν επαρκεί για τη μεγάλη ζήτηση, ενώ η παράδοση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Οικογενειακών Γιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. Ταυτόχρονα, επισήμανε, με την προσθήκη και των παιδιών άνω των 12 ετών, αυξάνεται και η ζήτηση για εμβολιασμό. «Το σκηνικό θα παραμείνει ως έχει: εμβολιάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» το 45% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 12-15 ετών, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) αναμένεται να συστήσει τη χορήγηση του εμβολίου πρώτα σε παιδιά με υποκείμενη νόσο, λόγω ανεπάρκειας εμβολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ