today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Λίβανος: Αναβάλλεται, λόγω έλλειψης πόρων, η δίκη του Σαλίμ Αγιάς

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (TSL), που απειλείται με κατάργηση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλλεται η έναρξη της δίκης του Σαλίμ Αγιάς, ο οποίος έχει ήδη κριθεί ένοχος για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι.

Το δικαστήριο, που εδρεύει στην Ολλανδία, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η δίκη του Σαλίμ Αγιάς, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου, αναβάλλεται λόγω έλλειψης πόρων. Ο Αγιάς κατηγορείται για σωρεία άλλων επιθέσεων αλλά διαφεύγει της σύλληψης.

Χθες, το TSL προειδοποίησε ότι μπορεί να διαλυθεί και να μην ολοκληρώσει την αποστολή του, λόγω της σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης που συνδέεται με την πανδημία αλλά και με την οικονομική κρίση στον Λίβανο.

Ο Αγιάς, που φέρεται ότι είναι μέλος της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, έχει ήδη καταδικαστεί για τη δολοφονία του Χαρίρι και επρόκειτο να δικαστεί για τρεις άλλες επιθέσεις: για τον φόνο του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου, Ζορζ Χαουί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 21 Ιουνίου 2005 και για τις επιθέσεις στις οποίες τραυματίστηκαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μαρουάν Χαμαντέ (1η Οκτωβρίου 2004) και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ελιάς Μουρ (12 Ιουλίου 2005).

Το TSL ανέστειλε επίσης την έκδοση αποφάσεων «για όλες τις τρέχουσες εφέσεις και για τις μελλοντικές, μέχρι νεωτέρας». Κάλεσε για άλλη μία φορά τη διεθνή κοινότητα να το στηρίξει οικονομικά, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του.

Το Ειδικό Δικαστήριο εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των δωρητριών χωρών σε ποσοστό 51% του προϋπολογισμού του. Το υπόλοιπο 49% καλύπτεται από τον Λίβανο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου ενδέχεται να είναι μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του κόσμου από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Μέχρι σήμερα, το Ειδικό Δικαστήριο έχει εκδικάσει τρεις υποθέσεις και πέρσι καταδίκασε ερήμην τον Αγιάς σε ισόβια κάθειρξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και άλλων 21 ανθρώπων το 2005. Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ