today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ρωσία: Σε προσωρινή κράτηση για δύο μήνες ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Πιβοβάροφ

Ο πρώην διευθυντής της οργάνωσης Open Russia της ρωσικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει αναγνωρισθεί ως «ανεπιθύμητη» στην Ρωσία, Αλεξέι Πιβοβάροφ, τέθηκε σήμερα σε προσωρινή κράτηση έως τις 31 Ιουλίου.

Ο Πιβοβάροβ συνελήφθη ως ύποπτος για δραστηριότητες που ασκούσε στο πλαίσιο μιας οργάνωσης που έχει αναγνωρισθεί ως «ανεπιθύμητη», αδίκημα που τιμωρείται με ποινή που μπορεί να φθάσει τα έξι χρόνια κάθειρξης. Οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η σύλληψή του είναι ένα πρόσχημα για να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο ανακριτής που αιτήθηκε προς το δικαστήριο την προσωρινή κράτηση του Πιβοβάροφ υποστήριξε ότι ο Πιβοβάροφ δεν έχει μόνιμη κατοικία στο Κρασνοντάρ και πηγές εισοδημάτων, ούτε πάσχει από κάποια ασθένεια που να αποτελεί εμπόδιο για την προσωρινή του κράτηση, και είναι ύποπτος διαφυγής ώστε να μην παρουσιασθεί στην προανάκριση. «Ο ανακριθείς ως ύποπτος για διάπραξη αδικήματος δεν παραδέχθηκε την ενοχή του», δήλωσε ο ανακριτής ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Αλεξάντρ Βαλιάφσκι δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση, λέγοντας ότι είναι αβάσιμη και ότι θεωρεί πως ο πελάτης του διώκεται για πολιτικούς λόγους. Είπε μάλιστα ότι αφορμή για την άσκηση δίωξης εναντίον του υπήρξε μια ανάρτηση στο Facebook, τον περασμένο χρόνο, η οποία δεν είχε καμία σχέση με δραστηριότητα ανεπιθύμητων οργανώσεων.

Ο Βαλιάφσκι δήλωσε ότι η ποινική δίωξη εναντίον του Πιβοβάροφ ασκήθηκε στις 29 Μαΐου του 2021, ενώ η απόφαση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του την 31η Μαΐου του 2021, γεγονός το οποίο ο ίδιος ο Πιβοβάροφ δεν γνώριζε.

Ο ανακριτής δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα του δικηγόρου του, με ποιο τρόπο ενημερώθηκε ο Αντρέι Πιβοβάροφ για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του. Επίσης (ο ανακριτής) αρνήθηκε να απαντήσει σε διευκρινιστικά ερωτήματα του δικηγόρου επικαλούμενος την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε από το Κρασνοντάρ ο ανταποκριτής της εφημερίδας Novaya Gazeta.

Ο ίδιος ο Πιβοβάροφ δήλωσε ότι στην Αγία Πετρούπολη πέρασε ανεμπόδιστα τον τελωνειακό έλεγχο και συνελήφθη αφού είχε επιβιβασθεί στο αεροπλάνο και πως συσχετίζει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του με την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και την πολιτική του δραστηριότητα, καθώς δεν βλέπει τους λόγους που του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Ο Πιβοβάροφ συνελήφθη την Δευτέρα 31 Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη ενώ ήταν μέσα στο αεροσκάφος που ετοιμαζόταν να απογειωθεί με προορισμό την Βαρσοβία. Μετά την σύλληψή του τον μετέφεραν με αεροσκάφος από την Αγία Πετρούπολη στο Κρασνοντάρ για να τον ανακρίνουν και να αποφασίσουν την κράτησή του.

Η Ανακριτική Επιτροπή του Κρασνοντάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον Αύγουστο του 2020 ο ύποπτος, συμμετέχοντας σε ξένη μη κυβερνητική οργάνωση η δραστηριότητα της οποίας κρίθηκε ανεπιθύμητη στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανάρτησε δημόσια κείμενα προπαγανδιστικού χαρακτήρα που υποστήριζαν την εν λόγω οργάνωση. Ο ίδιος ο Πιβοβάροφ προηγουμένως είχε κληθεί επανειλημμένα από τις αρχές για την συμμετοχή του σε οργάνωση που χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη.

Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση Open Russia, την οποία ίδρυσε το 2001 ο εξόριστος πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της σε όλες τις περιφέρεις της Ρωσίας για να προστατεύσει τα μέλη της από τις διώξεις εναντίον τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ