Ο ανανεωμένος Παγκόσμιος Χάρτης του Ίντερνετ από τον Martin Vargic

ΑΠΕ

Στοχεύοντας στην περιεκτική εικονοποίηση της κατάστασης πραγμάτων στον παγκόσμιο ιστό σήμερα, ο Σλοβάκος graphic designer Martin Vargic ολοκλήρωσε μετά από σχεδόν ένα χρόνο δουλειάς καινούργιο Χάρτη του Ίντερνετ, ενημερωμένο έως το 2021. Σχεδιαστικά εμπνευσμένος από παλιούς χάρτες, ο Χάρτης του Ίντερνετ του Vargic καταγράφει τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς την περίοδο 2020-2021 ιστότοπους μαζί με τα αναρίθμητα χαρακτηριστικά τους.

Περιλαμβάνει πολλούς ιστότοπους οι οποίοι απεικονίζονται ως χωριστές «χώρες». Ομαδοποιημένοι σύμφωνα με τύπο ή κατηγορία, σχηματίζουν περιοχές και ηπείρους που απλώνονται σε όλο τον χάρτη: «νέοι ιστότοποι», «μηχανές αναζήτησης», «μέσα κοινωνικής δικτύωσης», «ηλεκτρονικό εμπόριο», «adult entertainment», «file sharing», «εταιρείες λογισμικού» …

Τα χρώματα των ιστότοπων είναι βασισμένα στα κύρια χρώματα των ενδιάμεσων χρηστών τους (user interface) ή των λογοτύπων τους. Πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ή υπηρεσίες που προσφέρουν, τα τμήματά τους και οι κατηγορίες περιεχομένου τους, καθώς και δημιουργοί περιεχομένου, χαρακτηρίζονται ως μεγάλες πόλεις ή μικρότερες (όπως επισημαίνει το Trendland.com, αριθμούν πάνω από 10 χιλιάδες). Στον πυρήνα μπορεί να βρει κανείς τους φορείς παροχής υπηρεσιών στο διαδίκτυο (ISP) και τους περιηγητές ιστού (web browser) ενώ ο απόμακρος νότος είναι το βασίλειο του μυστηριώδους «dark web».