today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αυστρία: Περαιτέρω χαλάρωση από την 10η Ιουνίου των περιοριστικών μέτρων

Την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την παράταση της ώρας λειτουργίας στην εστίαση από τις 22.00 στις 24.00, την μείωση της απόστασης ασφαλείας από τα δύο στο ένα μέτρο, όπως και την μείωση στο λιανεμπόριο των 20 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο σε 10, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω χαλάρωση, από την 10η Ιουνίου, των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε το μεσημέρι η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Από το πρωί σήμερα πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και με εμπειρογνώμονες.

Προς το παρόν, στις 10 Ιουνίου καταργείται η απαίτηση μάσκας μόνον σε εξωτερικούς χώρους, που αυτή τη στιγμή ισχύει εκεί όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες απόστασης. Για τις συναντήσεις στο μέλλον, οκτώ ενήλικες θα επιτρέπεται να συναντιούνται σε εσωτερικούς και 16 ενήλικες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ μέχρι τώρα προβλέπονταν τέσσερις ή δέκα ενήλικες αντίστοιχα. Θα ισχύουν επίσης κανόνες μειωμένης πλέον απόστασης.

Αναφέροντας ότι αυτές οι χαλαρώσεις θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα καταστήματα εστίασης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε κατά την παρουσίαση ότι λιγότερο γραφειοκρατική θα γίνει η συνοριακή κυκλοφορία και από τις 10 Ιουνίου θα είναι επίσης δυνατή η απεριόριστη μετακίνηση με λεωφορεία.

Επίσης διευκολύνονται οι πρόβες της μουσικής και της χορωδίας στον ερασιτεχνικό χώρο και ο κανονισμός ότι πρέπει να υπάρχει χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο δεν ισχύει πλέον, αλλά εκείνοι που συμμετέχουν σε πρόβες πρέπει να έχουν κάνει τεστ, να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην προοπτική συγκεκριμένων περαιτέρω χαλαρώσεων σε ρυθμό τριών εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι προγραμματίζονται περαιτέρω ανοίγματα για τον Ιούλιο από τον οποίο και μετά θα επιτρέπονται και πάλι οι γάμοι με μεγαλύτερη συμμετοχή και οι μεγάλες γιορτές, αλλά θα διατηρηθεί το τρίπτυχο του κανονισμού – εμβολιασμός ή τεστ ή ανάρρωση — ενώ χαλάρωση θα υπάρξει και ως προς τις μάσκες.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την έως τώρα εξέλιξη της χαλάρωσης των μέτρων, παραπέμποντας και στην θετική εξέλιξη στην αγορά εργασίας, ενώ τόνισε πως “όσο περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες, τόσο καλύτερα θα περάσουν οι επόμενες εβδομάδες”.

Ικανοποίηση για τις προσεχείς χαλαρώσεις εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ παρατηρώντας ότι η εξέλιξη είναι τόσο θετική, μεταξύ άλλων, λόγω της στρατηγικής των τεστ, για την εφαρμογή της οποίας ευχαρίστησε τα ομόσπονδα κρατίδια, ενώ, όπως σημείωσε, αναμένει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, κάτι που επηρεάζει θετικά την πλήρη χρήση της χωρητικότητας των χώρων των εκδηλώσεων.

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία είχαν αρθεί την προπερασμένη Τετάρτη, 19 Μαίου, από την οποία άνοιξαν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, κάτω από ορισμένους κανόνες.

Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει την λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που είχε συμπέσει να είναι η επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ