today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή των Γερανείων

Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχή των Γερανείων και να υπάρξει ολοκληρωτική αποζημίωση των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ήταν η πρόταση της Δύναμης Ζωής η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην εκτός ημερήσιας συζήτηση που προκάλεσε η παράταξη, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η πρόταση εμπλουτίστηκε από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με την πρόβλεψη για «θωράκιση με αντιπλημμυρικά έργα των όμορων κατοικημένων περιοχών από πιθανές επιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων την χειμερινή περίοδο».

Από την αντιπολίτευση ο Σ. Μεθενίτης υπενθύμισε ότι με πρόσφατο νόμο επιτράπηκε η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε δασικές εκτάσεις που έχουν καεί και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο «ψήφισμα» η σαφής θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του ζητήματος. Μάλιστα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Πρωτούλης απέδωσε στον περιβαλλοντικό νόμο τον χαρακτηρισμό του «εμπρηστή» αφού όπως είπε προβλέπει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ . Παρουσίασε δε την Εύβοια ως περιοχή η οποία «έχει καταστραφεί εξαιτίας των τεραστίων διανοίξεων και υποδομών που απαιτεί η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών», όπως είπε.

Την πρόταση επικρότησε η επικεφαλής της Δ.Ζ. Ρένα Δούρου λέγοντας ότι «πρέπει καταστήσουμε σαφές πως δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας» . Η πρώην περιφερειάρχης αναφερόμενη στο δεύτερο σκέλος της πρότασης της ΔΖ, πρότεινε στη Περιφερειακή Διοίκηση να προσκαλεί σε σημαντικά ζητήματα των συνεδριάσεων τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις. Και όπως υπενθύμισε «όχι σε πολεμική λογική που υπέστησαν στο παρελθόν οι Σ. Φάμελος και Χρ. Σπίρτζης».

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλακάκης και Γ. Δημητρίου αναφερόμενοι στο Ειδικό Σχέδιο καταστροφών από πυρκαγιά που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Διοίκηση χωρίς όμως και να εφαρμοστεί, ζήτησαν την συγκρότηση μιας ενιαίας στρατηγικής για το ζήτημα με ριζική αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση από τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας και Δ.Αττικής Β. Κόκκαλη και Λ. Κοσμόπουλο αναφορικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο της κατάσβεσης κα σύντομα εστίασε στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Γ. Σγουρός ζήτησε να κληθούν στο περιφερειακό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και να κατατεθούν εκατέρωθεν οι θέσεις και οι αρμοδιότητες στη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου για τις υποδομές του κράτους, τα χρήματα, τα μέσα κατάσβεσης «ώστε να τελειώσει οριστικά η ιστορία με την διαχρονική ευθύνη της Περιφέρειας».

Αναφορικά με τις ευθύνες, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «υδροκέφαλο» κράτος από το οποίο εξαρτώνται οι δήμοι οικονομικά για τους συμβασιούχους της αντιπυρικής περιόδου για αποψιλώσεις ή καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά κλπ. Απέδωσε στην Αυτοδιοίκηση τον χαρακτηρισμό του «πτυελοδοχείου των κεντρικών εξουσιών όταν βλέπουν ότι κρατούν στο χέρι μια καυτή πατάτα», όπως είπε ενώ επισήμανε ότι μόνο αυτοδιοικητικοί παραβρέθηκαν σε αυτή την μεγάλη φωτιά. Ωστόσο υπενθύμισε την δημόσια δέσμευση των δύο αρμόδιων υφυπουργών ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας στην πληγείσα περιοχή. Δέσμευση την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος λέγοντας «εμείς θα είμαστε απέναντι σε όποιον σκεφτεί διαφορετικά» και πως σε κανένα από τα πέντε βουνά του λεκανοπεδίου δε θα επιτραπεί η παραμικρή παρέμβαση.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους με κατεύθυνση το Αλεποχώρι που την μετέφεραν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτήν της Αττικής, οπότε και συνέδραμε η Περ. Αττικής στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής με υδροφόρες και οχήματα ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί. Για την αδυναμία πρόσβασης των χερσαίων τμημάτων τη νύχτα αλλά και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και καθαρών δρόμων από χόρτα και φερτά υλικά. Αιτιάσεις τις οποίες λανθασμένα απέδωσε στην Περιφέρεια μιλώντας δημόσια, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος. Το γεγονός επέσυρε την αγανάκτηση του Περιφερειάρχη ο οποίος επισήμανε ότι «αρμοδιότητες υπάρχουν αρκεί να τις γνωρίζει ο κάθε φορέας». Τα όσα είπε ο περιφερειάρχης προκάλεσαν την απορία μελών της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ερώτημα τι τελικά πιστεύει και εάν έχει την ίδια άποψη με αυτή που εξέφραζε προεκλογικά για τις ευθύνες της πυρκαγιάς στο Μάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ