today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Σε υψηλό 3 και πλέον ετών ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών αυτό τον μήνα, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών ήρθε να προστεθεί στην ώθηση του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με έρευνα.

Ύστερα από ένα αργό ξεκίνημα των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την περιοχή, η εκστρατεία ανοσοποίησης ανεβάζει ταχύτητα επιτρέποντας την άρση κάποιων περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας

Με περισσότερες επιχειρήσεις να ξανανοίγουν –ή τουλάχιστον να προσαρμόζονται στα περιοριστικά μέτρα– ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 56,9 μονάδες από τις 53,8 του Απριλίου.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018 ενώ η τιμή βρίσκεται άνετα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από την πιο μέτρια αύξηση στις 55,1 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Τα μέτρα περιορισμού του ιού χαλάρωσαν τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Οκτώβριο, διευκολύνοντας μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών, που συνοδεύθηκε από μία ακόμα επέκταση, σχεδόν ρεκόρ, της μεταποίησης», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 55,1 μονάδες από τις 50,5 του Απριλίου, αρκετά υψηλότερα από τις 52,3 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters και η υψηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2018.

Η μεταποιητική βιομηχανία άντεξε την πανδημία πολύ καλύτερα από τις υπηρεσίες καθώς τα εργοστάσια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά. Ο PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε από το επίπεδο ρεκόρ του Απριλίου των 62,9 μονάδων στις 62,8 αλλά ξεπέρασε τις 62,5 που ήταν η εκτίμηση σε έρευνα του Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ