today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

“Ναι” επί της αρχής θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο της φαμαρκευτικής κάνναβης

Ως αντίδραση στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαφωνία του με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες στις οποίες δεν θα συμμετέχει, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Μάλιστα, δήλωσε πως το κόμμα του θα ακολουθήσει τη στάση που κράτησε και στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία και θα απέχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, “επιμένει στη χθεσινή του ανορθογραφία” και πρόσθεσε πως “είναι προφανείς οι πολιτικοί του στόχοι”.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά το πρωί του Προεδρείου της Βουλής ότι όσοι βουλευτές θέλουν μπορούν να προσέρχονται να ψηφίσουν και αυτοπροσώπως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε “Εάν αυτό ισχύει θα πρέπει δηλωθεί ευθαρσώς και να αλλάξουμε την απόφαση της ΔτΠ για την επιστολική ψήφο” υπογραμμίζοντας ότι “το πολιτικό παίγνιο στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να στηρίζεται σε παρόμοιες πρακτικές”.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι χθες το ΚΙΝΑΛ απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια γιατί διαφωνούσαν με την κομματική γραμμή δύο βουλευτές του, ανέφερε “Bλέπω ότι επανήλθε η φημολογούμενη διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής […] Δεν υπάρχει πιο επιφανειακή και πιο χαρακτηριστικά απαράδεκτη για την ίδια τη διαδικασία της ενημέρωσης, από το όταν ο πολιτικός λόγος ενός κόμματος χαρακτηρίζεται ανάλογα με τα συμφέροντα εφημερίδων, άλλων κομμάτων και διαδικασιών ξένων με τη Δημοκρατία και την πραγματική ενημέρωση” Και ξεκαθάρισε: “Εμείς είμαστε υπέρ μιας πάγιας αρχής: ότι σύνθετα, δύσκολα κοινωνικά προβλήματα δεν μπαίνουν σε διαδικασίες κομματικής πειθαρχίας, να παίρνεις μια θέση απόλυτη και να βάζεις θέματα κομματικής πειθαρχίας. Έτσι και σήμερα επαναλαμβάνουμε τη χθεσινή μας θέση, που είναι θέση αρχής και υπεράσπισης του Κοινοβουλίου και των διαδικασιών του. Και υπεράσπιση του Κανονισμού της Βουλής. Είμαστε υπέρ της ψήφισης του σχεδίου νόμου επί της αρχής. Αρνούμαστε όμως να συμπράξουμε στην επαναλαμβανόμενη γελοιοποίηση και τον εκχυδαϊσμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αυτή η στάση μας θα ισχύει και για τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες. Δημοκρατία σημαίνει κανόνες και προστασία του Κοινοβουλίου και των λειτουργιών του”.

Επί του νομοσχεδίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε “άτολμη, μεσοβέζικη και αμυντική την προσπάθεια της κυβέρνησης”. Σημείωσε ότι το θέμα της κάνναβης “για την συντηρητική παράταξη ήταν για πάρα πολλά χρόνια ξένη και μακριά από τη διαμορφούμενη στέρεα και παραδοσιακή συνείδηση της κοινωνικής και κυρίως της κομματικής της βάσης” και χαιρέτησε “την αυτοκριτική διάθεση της κυβέρνησης και του υπουργού και τη θετική του πρόταση να δώσει συνέχεια και λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα”. Εξήγησε ότι το ΚΙΝΑΛ το ψήφίζει επί της Αρχής όχι μόνο για να δείξει πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια, αλλά γιατί θέλουμε να υπερασπιζόμαστε και να στηρίζουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούν έστω και λίγο να ανακουφίσουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες και εν προκειμένω ασθενείς που υποφέρουν από μακροχρόνιους πόνους όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, στρες, ναυτίες, παρενέργειες από χημειοθεραπείες καρκινοπαθών κ.ά.

Δεν μπορούν όμως, τόνισε, να κρίνονται οι παραγωγές, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μόνο στη βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του κέρδους αλλά και στο ότι ωφελείται σήμερα άμεσα η υγεία των ανθρώπων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Η κυβέρνηση θα πρέπει λοιπόν “να προχωρήσει παρακάτω, πιο γρήγορα, πιο μεταρρυθμιστικά, πιο ολιστικά, πιο ριζοσπαστικά, πιο ρηξικέλευθα. Αυτά έχει ανάγκη μια νέα εποχή. Εσείς πάτε με αραμπά ακόμη δυστυχώς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ