today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο εξαμήνου

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών, καθώς ο κίνδυνος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μετά την ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τα assets των περισσότερων αναδυόμενων αγορών.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 0,8% στις 8,4968 λίρες ανά δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,5789 λιρών. Δεδομένου ότι οι τουρκικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω αργίας, η λίρα πιθανότατα κατρακύλησε λόγω πωλήσεων της στο εξωτερικό.

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν 12 ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα συσφίξει την πολιτική της νωρίτερα από ό,τι είχε σηματοδοτήσει.

Ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε 0,2% – υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα – καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση δύο μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ