today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Γερμανία: “Γίνονται επιθετικοί οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν” λένε γιατροί

Οι Γερμανοί που θέλουν οπωσδήποτε να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικοί, δήλωσαν σήμερα γιατροί, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση έπειτα από έξι μήνες λοκντάουν, αν και τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται τώρα.

“Η πίεση στα εμβολιαστικά κέντρα και στα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών αυξάνεται. Οι άνθρωποι που σπεύδουν να εμβολιαστούν γίνονται πιο απαιτητικοί”, δήλωσε η Άνκε Ρίχτερ Σιρ, αναπληρώτρια επικεφαλής της γερμανικής ένωσης οικογενειακών γιατρών, στον όμιλο ΜΜΕ Funke.

Καθώς η Γερμανία επεκτείνει τον εμβολιασμό σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, γίνεται όλο και λιγότερο κατανοητό από πολλούς ανθρώπους γιατί θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους, δήλωσε η Ρίχτερ Σιρ.

Άνθρωποι εμφανίζονται στα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών και πιέζουν να εμβολιαστούν αν και δεν είναι η σειρά τους, με τη διάθεση να γίνεται όλο και πιο επιθετική, είπε.

Ορισμένοι απαιτούν επίσης να τους δοθεί πιο γρήγορα η δεύτερη δόση έτσι ώστε να μπορέσουν να πάνε διακοπές ή να επωφεληθούν από προνόμια όπως το να πάνε για ψώνια χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ για την COVID-19. Επίσης, μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς στους οποίους έχει οριστεί το AstraZeneca απαιτούν ένα άλλο εμβόλιο.

Έπειτα από μια αργή αρχή, η Γερμανία ενέτεινε την εκστρατεία εμβολιασμού της και μέχρι τώρα έχει χορηγήσει την πρώτη δόση στο ένα τρίτο του πληθυσμού, με περίπου το 10% να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ξεκίνησε με τον εμβολιασμό των πιο μεγάλων σε ηλικία πολιτών της και διευρύνει σταδιακά τον εμβολιασμό σε ομάδες νεώτερων ανθρώπων και άλλα επαγγέλματα που έχουν προτεραιότητα, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι δημοσιογράφοι και όσοι εργάζονται σε κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Αρκετά γερμανικά κρατίδια, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βερολίνο, ανακοίνωσαν, χθες, Τρίτη, σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών λόγω κορονοϊού τις επόμενες ημέρες καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων εξακολουθεί να μειώνεται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα καταγράφηκαν άλλες 14.909 νέες μολύνσεις, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 3.548.285, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 268 φθάνοντας τις 85.380. Ωστόσο η επίπτωση επτά ημερών (ο αριθμός των μολύνσεων μέσα στις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους) μειώθηκε στο 108 από 115 χθες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στους πολίτες σαφείς οδηγίες για το αν και πού μπορούν να πάνε διακοπές μέχρι τα τέλη Μαΐου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα Rheinische Post.

Διακοπές θα μπορούσαν να γίνουν εντός Γερμανίας και σε ορισμένες άλλες χώρες λόγω των αυξανόμενων εμβολιασμών και των μειούμενων μολύνσεων, είπε. Το βόρειο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, δημοφιλής προορισμός για διακοπές, θα ανοίξει τον τουριστικό του τομέα από τις 14 Ιουνίου.

Ωστόσο, η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας, γνωστή ως STIKO, μείωσε τις προσδοκίες για μια ταχεία έγκριση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ