today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Δρ.Β.Αποστολόπουλος: Στην πανδημία βάλαμε το σώμα μας μπροστά

«Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που ο δικός μας ο Όμιλος ηγήθηκε και μέσα σε αυτή την πανδημία, πέραν από ισολογισμούς και οικονομικά αποτελέσματα, εμείς προτάξαμε το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Βάλαμε το σώμα μας μπροστά. Βοηθήσαμε σε πολλά κομμάτια αφιλοκερδώς, προκειμένου το ΕΣΥ να σταθεί στα πόδια του».

Η δήλωση ανήκει στον διευθύνοντα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ Βασίλη Αποστολόπουλο, ο οποίος σε FIRESIDE CHAT του Delphi Economic Forum 21, μίλησε για την επόμενη μέρα της πανδημίας, τα διδάγματα, αλλά και το αποτύπωμα που αφήνει η διαχείριση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης της χώρας.

«Η Ελλάδα πριν μας χτυπήσει η πανδημία, ήταν έτοιμη να μπει σε μία διαδικασία φαινομένου ελατηρίου. Ωστόσο η πανδημία είχε μία πολύ μεγάλη επίπτωση, που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και στο μέλλον, στην οικονομία. Πλην όμως η δημοσιονομική χαλάρωση, η οποία ήρθε από πλευράς εποπτείας της ΕΕ και τα κονδύλια που θα έρθουνε από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας δίνουν την δυνατότητα να ελπίσουμε στην μεταμόρφωση της Ελλάδας. Μίας Ελλάδας που θα μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο, θα στραφεί σε επενδύσεις που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη σε τέτοιου είδους κρίσεις, όχι μόνο υγειονομικές, αλλά και γεωστρατηγικές. Και οι επενδύσεις αυτές θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γίνουμε μία χώρα πιο σύγχρονη, πιο ψηφιοποιημένη, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής».

Μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό Asclepius για την προαγωγή του ONE Health

Οι νέες τεχνολογίες, είπε ο κ. Αποστολόπουλος, περνάνε την ιατρική σε μία εντελώς καινούργια φάση, με την επόμενη 10ετία να δίνει εξελίξεις που δεν έδωσαν τα περασμένα εκατό χρόνια. Ο CEO του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών αναφέρθηκε ακόμη στο One Health (Eνιαία Υγεία): Η ανθρώπινη υγεία δεν είναι μόνη της. Δεν είναι αυτοτελής. Δεν είναι αυθύπαρκτη. Είναι μία συνιστώσα, μίας ευρύτερης εξίσωσης, η οποία μέσα της περιλαμβάνει και την υγεία των ζώων, αλλά και την υγεία του πλανήτη, που μας φιλοξενεί, ανέφερε, και εξήγησε πως έγινε υποστηρικτής και θιασώτης της προσέγγισης, η οποία ονομάζεται Οne Health και έχει να κάνει με την παγκόσμια υγεία.

«Εάν δεν υπάρξει συνολική υγεία του οικοσυστήματος, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει επόμενη πανδημία. Είναι μία αλυσίδα που όσοι σχεδιάζουν το μέλλον της υγείας σε επίπεδο πλανήτη, αλλά και σε επίπεδο χωρών, θα πρέπει πλέον να το λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Εμείς, σαν Ιατρικό, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα, αλλά και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά, που υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό Asclepius, ο οποίος έχει σαν στόχο την προαγωγή του One Health, κάτι που εγκρίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον, για να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».

(Ο κ. Αποστολόπουλος στο FIRESIDE CHAT του Delphi Economic Forum 21 συνομίλησε με την δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Τάνια Η. Μαντουβάλου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ