today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Πώς μπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

«Πώς μπορεί η Ιστορία να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» ήταν το αντικείμενο της θεματικής ενότητας του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που συμμετείχαν η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Βραβείο Νέλσον Μαντέλα έτους 2020 των Ηνωμένων Εθνών, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η πρύτανης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ και η ιστορικός Μάργκαρετ Μακ Μίλαν. Κατά την ομιλία της, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τόνισε πως η πανδημία αποτέλεσε ένα ισχυρό crash test και δημιούργησε πολλές ανισότητες. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη «να δώσουμε βάση στις αξίες και τα ιδανικά που μας κρατάνε ενωμένους σαν κοινωνία και να προχωρήσουμε συλλογικά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος». Όπως είπε η κ. Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η Ελλάδα πρωτοστατεί στον πολιτισμό και αποτελεί παρακαταθήκη για τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία.

H πρύτανης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ τόνισε πως η πανδημία μάς στέρησε το βασικό του πολιτισμού, τη συλλογικότητα, αλλά μας έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο, να βρούμε την εμβάθυνση της σκέψης αλλά -και των πραγμάτων. «Μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι η τέχνη δεν είναι μόνο μια επιφανειακή επαφή. Ο χρόνος που βρήκαμε ήταν χρόνος αυτογνωσίας, πράγμα που μας κάνει καλύτερους» ανέφερε. Παράλληλα, η Ελένη Αρβελέρ προσέθεσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, πως η πανδημία μάς έδωσε ένα ακόμη όπλο, τη μάθηση για τεχνολογία. Όπως η τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα νέο όπλο πολιτισμού, είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της, η ιστορικός Μάργκαρετ Μακ Μίλαν τόνισε πως η ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το παρελθόν και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. «Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, η ειρήνη είναι κάτι που χτίζεται κάθε ημέρα, και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τα κράτη και τους πολίτες. Η κανονικότητα είναι πλέον πολύ εύθραυστη, καθώς εκτός της πανδημίας ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, κοινωνικές αναταραχές, γεωπολιτικές αναταραχές, λαϊκίστικα κινήματα, λαϊκιστές πολιτικούς» σημείωσε η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επίσης, εκτίμησε πως μεγαλώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη, υπάρχουν πολλά θερμά επεισόδια, από τα οποία μπορεί να προκύψει μια μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση, όπως στο μέτωπο της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Πολύ επικίνδυνη, κατά την ίδια, είναι και η ένταση στα στενά της Ταϊβάν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ