today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Στ.Πέτσας: Τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Τουλάχιστον 316 εκατομμύρια ευρώ θα μπορεί να λάβει η Κρήτη για έργα, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως δήλωσε ολοκληρώνοντας τος επαφές που είχε με δημάρχους και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα 316 εκατομμύρια θα είναι το πλαφόν, καθώς το ποσό θα μεγαλώνει και θα διευρύνεται δυναμικά, ανάλογα με τις εκπτώσεις των έργων που θα συμβασιοποιούνται και όσο υπάρχει μεταφορά από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά την Κρήτη πρόκειται για ειδική περίπτωση, λόγω των 172 εκατ. ευρώ που είχε προλάβει να εντάξει στο «Φιλόδημος 1». Όπως ανέφερε, η Κρήτη δεν θα «τιμωρηθεί» για την ετοιμότητα που έδειξε και το θέμα θα αντιμετωπιστεί με ευελιξία, προκειμένου τα έργα που θα ενταχθούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με φόντο τις εκπτώσεις αλλά και τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να μη μείνει εκτός υλοποίησης κανένα από τα εμβληματικά έργα που αφορούν τον κάθε δήμο ξεχωριστά.

Ο κ. Πέτσας τόνισε στους δημάρχους και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους δήμους με έκτακτες ενισχύσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- εξετάζεται η δυνατότητα στήριξης σε ό,τι αφορά το κόστος ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες.

«Όταν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους δήμους, αυτό που πρέπει να γίνεται είναι και μεταβίβαση πόρων. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ναυτιλίας και συζητάμε για την αναγκαιότητα να βρεθεί κονδύλι που θα αντιμετωπίζει αυτές τις ευθύνες. Υπολογίζουμε ότι θα είναι ένα κονδύλι περίπου 8-10 εκατ. ευρώ, που θα αρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες για τους ναυαγοσώστες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ