today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Διαδικτυακή εσπερίδα: 200 Χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821-Μεγάλα Θέματα της Οικονομίας της Ελλάδας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), με την εκπόνηση του έργου «Τα Μεγάλα Θέματα του Ελληνισμού», και τον σχεδιασμό συνεδριακών δράσεων, ανταποκρίνεται στο πανεθνικό κάλεσμα για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821.

Στο πλαίσιο αυτό και προτού ανοίξει τις συνεδριακές δράσεις, το Ινστιτούτο οργανώνει την  διαδικτυακή εσπερίδα «200 Χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821: Μεγάλα Θέματα της Οικονομίας της Ελλάδας», της οποίας το πρόγραμμα απεικονίζεται παρακάτω:

Με την εσπερίδα αυτή, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. παρουσιάζει, περιγράφει, διαπιστώνει, αναλύει, συμπεραίνει και προτείνει λύσεις, για τα μεγάλα σύγχρονα, αλλά και για τα διαχρονικά ζητήματα της οικονομίας της Πατρίδας μας, όπως:

Η «Ενεργειακή μας Πολιτική», όπου διαπιστώνονται, συμπεραίνονται και προτείνονται:

«Ταχεία απολιγνιτοποίηση. Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Ταχεία εύρεση και αξιοποίηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων (κυρίως Φ.Α.), ως μεταβατική πηγή ενέργειας για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Διασύνδεση με τα υπερτοπικά δίκτυα μεταφοράς Φ.Α. (αγωγοί και LNG) που διέρχονται από τη χώρα μας για εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Έξυπνη διαχείριση κι ενεργειακή εκμετάλλευση των αποβλήτων».

Η «Εμπορική μας Ναυτιλία», όπου ο συντάκτης επισημαίνει και τονίζει: «Η μεγάλη ηλικία των πλοίων Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΝΜΑ) στην Ε.Ε., δίνει μια ευκαιρία στα ναυπηγεία της Ελλάδας να κάνουν μια νέα αρχή στις νεοκατασκευές, στοχεύοντας σε κοινοτική πελατεία, αλλά και σε ενδιαφερόμενους εκτός Ε.Ε. Επειδή, όμως, διαδοχικές προσπάθειες της Ε.Ε. από το 2014 και μετά, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση του στόλου ΝΜΑ δεν έφεραν αποτελέσματα στην Ελλάδα, η αρχή θα πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά.»

Ο «Τουρισμός ως Πυλώνας της Οικονομίας», όπου οι συντάκτες της παρουσίασης συμπεραίνουν ότι: «Η στρατηγική ανάπτυξης του Τουρισμού περιέχει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ενδυνάμωση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, στην επόμενη δεκαετία. Με την υλοποίησή τους, θα καταστεί δυνατή η οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο σύνολό της, βασισμένη στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην ανανέωση του προσφερόμενου προϊόντος».

Η «Επιμελητεία (Logistics) ως Πυλώνας της Οικονομίας και της Άμυνας», όπου οι συντάκτες επισημαίνουν και προτείνουν: «Η χώρα μας μπορεί ν’ αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης, με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Επίσης, μπορεί ν’ αναδειχθεί σε τόπο διοργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων Επιμελητείας, συνδυάζοντας training, business and pleasure, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, που είτε απασχολούνται ή εργάζονται ήδη σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα είτε προτίθενται να απασχοληθούν στο μέλλον σ’ αυτές.»

Τέλος, η «Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία και Τεχνολογία», όπου οι συντάκτες προτείνουν: «Να εφαρμόζεται ολιστική προσέγγιση στις προμήθειες των Ε.Δ., στο πλαίσιο της οποίας, ένα οπλικό σύστημα οφείλει να εξετάζεται επιχειρησιακά και οικονομικά ως ενιαίο κι αδιαίρετο σύνολο, που αποτελείται από την κύρια πλατφόρμα-φορέα (π.χ. αεροσκάφος ή άρμα μάχης), τον κύριο οπλισμό, την εκπαίδευση, τα μέσα και τις υποδομές συντήρησης ή συμβάσεις Εν-Συνεχεία-Υποστήριξης (ΕΣΥ), με βάση το κόστος Κύκλου Ζωής. Να υπάρξει ενθάρρυνση, ενίσχυση και στήριξη Αντίστροφης Σχεδίασης και logistics».

Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. χαρτογράφησε αυτήν την, εθνικώς σημαντική, θεματολογία και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους φρονεί ότι, συλλογικά, μπορούμε να στοχεύσουμε στο μέλλον.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εσπερίδα πατώντας ΕΔΩ

ZOOM: ID 534 651 1321  PW 12345

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ