today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Aλ.Τσίπρας: Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου

«Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε, εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στη γελοιότητα του “αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες”, όπως έλεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του που σημοδιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Σε ό,τι με αφορά, δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «όταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν τα κέρδη τους, το δίλημμα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι -γνωριζόμαστε εξάλλου καλά όλοι σ’ αυτόν τον τόπο- αλλά το πώς μπορεί στην πράξη η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση «έστω και τώρα» να κάνει «ακριβώς ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες». «Να πάρει, επιτέλους, την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία», σημειώνει.

«Οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του. Γιατί κάτι τέτοιο έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και μια ιστορική τομή είναι η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου. Μια ιστορική τομή που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε. Γιατί, όπως απάντησε ο Τζόνας Σολκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου που ανακάλυψε: Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ