today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η παραίτηση Ιγκλέσιας, το ομόλογο της Μότορ Όιλ και οι στόχοι της Mytilineos

Nέο πράσινο ομόλογο αναμένεται να εκδώσει η Motor Oil όπως ενημερώνεται η στήλη. Τα έσοδα αυτού θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το επενδυτικό της πλάνο. Σε τι αφορά αυτό; Στον στόχο που έχει θέσει η εισηγμένη για 500-600 MW εγκατεστημένα έως το 2025. Σημειώνεται πως με το εταιρικό ομόλογο του περασμένου Μαρτίου η εταιρεία βελτίωση σημαντικά το κόστος των δανείων της, με αυτό να διαμορφώνεται σε κόστος εξυπηρέτησης 3,29% για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και 3,54% για τραπεζικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Μαθαίνω ότι η προχθεσινή πανωλεθρία των σοσιαλιστών και των Podemos  στη Μαδρίτη, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις, κάνοντας προβολή ενός αντίστοιχου αποτελέσματος στα δικά μας πράγματα. Η αποχώρηση του ιδρυτή του “ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας” από την πολιτική, άνοιξε την όρεξη στους άσπονδους συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι δεν μιλούν και με τα καλύτερα για τον αρχηγό τους, να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους και κάποιους από αυτούς μάλιστα να ετοιμάζονται για την επόμενη μετά-Τσίπρα ημέρα… Πάντως στην πολιτική η αγνωμοσύνη δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος σύμμαχος.

Πάντως μπορεί η Κουμουνδούρου να ανησυχεί ιδιαίτερα με την ήττα του Ιγκλέσιας, όμως και στη Ν.Δ. δεν αντιμετώπισαν αδιάφορα του γεγονός. Η στροφή των ψηφοφόρων προς “καθαρό” δεξιό λόγο και συντηρητικές πολιτικές, αλλά και η πολιτική εξαφάνιση των “νεοφιφλελέυθερων” ποταμίσιων της Ισπανίας από τον πολιτικό χάρτη της Μαδρίτης,  προβλημάτισε τα στελέχη του Μ.Μαξίμου, τα οποία έχουν επενδύσει πολλά στην κυριαρχία στον χώρο του κέντρου, και τις συμμαχίες με τους πάλαι ποτέ ποταμίσιους και πασοκογενείς, αφήνοντας κατά πολλούς ακάλυπτα τα δεξιά τους νώτα. Αν αυτοί οι προβληματισμοί  θα σημάνουν και αλλαγή πολιτικής στρατηγικής…θα το δείξει το μέλλον.


Περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων και ανάπτυξη προσδοκά η Mytilineos για φέτος. Ο λόγος είναι πως αναμένει να ενισχυθούν σημαντικά οι επιδόσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα αυξηθεί η ζήτηση και οι τιμές στο αλουμίνιο , ενώ θα αυξάνεται η ζήτηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως μαθαίνουμε υψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες της διοίκησης της εισηγμένης δεν βρίσκονται μόνο τα projects βιώσιμης ανάπτυξης και ΑΠΕ, αλλά και Αποθήκευσης Ενέργειας. Στον δεύτερο τομέα αναμένεται η ανακοίνωση υπογραφής νέων projects…


Σε διαγωνισμούς μεγάλων αγροτικών εκτάσεων για την ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΤΑΔ σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Επίσης η εταιρεία επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ στις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησης του Στέφανου Βλαστού βρίσκεται η αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου του Tae Kwon Do στο Φάληρο.


Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την πώληση των δανείων και των καταθέσεών του προχωρά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για δάνεια 2,6 δισ. ευρώ και καταθέσεις 2,3 δισ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα μεταφερθεί σε ξεχωριστή ανώνυμη εταιρεία με στόχο την πώλησή της. Τις διαδικασίες όπως μαθαίνουμε τρέχει το υπουργείο Οικονομικών, που για το σκοπό αυτό έχει προκηρύξει μάλιστα θέση συμβούλου, που θα τρέξει το διαχωρισμό της εμπορικής δραστηριότητας του Ταμείου και στη συνέχεια τη διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.


Ένα νέο μέτωπο έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι στο Λιμάνι του Πειραιά. Αυτό αφορά τους ναυπηγοεπισκευαστές. Τι έγινε; Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) δικαίωσε τους ναυπηγοεπισκευαστές έναντι του ΟΛΠ για χρεώσεις που επιβάλλονται. Σημειώνεται πως είχε υπάρξει καταγγελία πως η ΟΛΠ επιβάλλει δύο ειδών χρεώσεις, τόσο στο τέλος εισόδου στις περιοχές ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, όσο και στις περιπτώσεις μη καταβολής κατά την είσοδο το…δεκαπλάσιο ποσό! Στην απόφασή της η ΡΑΛ απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΟΛΠ και πλέον οι Κινέζοι φοβούνται για αναδρομικές δικαστικές διαμάχες.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ