today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η πανδημία ματαιώνει για δεύτερη χρονιά το Ταφικό Έθιμο & το πολιτιστικό πενθήμερο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

Tη ματαίωση για δεύτερη συνεχή χρονιά του Ταφικού Εθίμου και του πολιτιστικού πενθημέρου «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2021 τη Θωμά’ς σα Σούρμενα» αποφάσισε μετά από διαδικτυακή συνεδρίαση η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Πρόκειται για ακόμη μια απόφαση ιστορικής σημασίας, καθώς το Ταφικό Έθιμο και το Παμποντιακόν Πανοΰρ στα Σούρμενα αποτελούν πολιτιστικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και 99 χρόνια.

Μόνο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1940 και η πανδημία COVID-19, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Σαραφείδης, μπόρεσαν να εμποδίσουν να πραγματοποιηθεί το έθιμο που το 1922 έφεραν οι πρόγονοι μας από τον ιστορικό Πόντο και με θρησκευτική ευλάβεια κράτησαν αναλλοίωτο στη νέα τους πατρίδα, στα Νέα Σούρμενα Αττικής.

Η απόφαση του ΔΣ της Ένωσης ήταν μονόδρομος, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα για περισσότερο από ένα χρόνο βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία. Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Πολιτείας και έχοντας πάντα έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας, οδηγήθηκε στην ματαίωση του εθίμου.

Ως γνήσιοι εκφραστές και θεματοφύλακες της ποντιακής παράδοσης, υπογραμμίζει κ. Σαραφίδης, έχουμε χρέος με ελπίδα και αισιοδοξία να κοιτάξουμε μπροστά ευελπιστώντας ότι σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε πάλι μαζί συνεχίζοντας τα πολιτιστικά μας δρώμενα υγιείς και πιο δυνατοί από πριν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ