today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παραμένουν απρόσιτα για τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύσταση του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX).

“Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σχετικά με τον Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT), που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Ο Τέντρος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων και έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν το πλεόνασμα των εμβολίων τους για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία.

Το COVAX, το οποίο έχει παραδώσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 περιοχές σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, στοχεύει στη διασφάλιση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του 2021.

Χθες, το COVAX, το οποίο συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) και με τον ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις προμήθειές της εμβολίων για τις φτωχές χώρες από νέους παρασκευαστές καθώς στοχεύει να μετριάσει τα προβλήματα στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, του βασικού μέχρι στιγμής εμβολίου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ