today-is-a-good-day
19 C
Athens

«Όχι» της Κομισιόν στις 100 εκατ. επιπλέον δόσεις του AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ασκήσει ένα δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 100 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 το οποίο περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο που η Ευρωπαϊκή Ένωση  έχει υπογράψει με την εταιρία.

«Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως  η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση που είχε μεταδώσει χθες το πρακτορείο Reuters.

Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν κατ΄επιλογήν.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.
“Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ