today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την “απαξίωση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής”

Για συνεχιζόμενη απαξίωση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής κάνουν λόγο 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου προς την Υπουργό Πολιτισμού για την «Αδιαφορία και έλλειψη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο».

 

Ο σύγχρονος κινηματογραφικός πολιτισμός και οι κινηματογραφιστές εδώ και δύο χρόνια, ιδίως δε μέσα στην παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο κατεξοχήν θεσμικός πυλώνας της κινηματογραφικής παραγωγής έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας των ισχνών χρηματοδοτήσεων, της κακοδιαχείρισης και απουσίας κάθε πρωτοβουλίας εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.

 

Ακόμα και η εκταμίευση των δεσμευμένων κονδυλίων για χρηματοδοτήσεις κινηματογραφικών παραγωγών καθυστερεί εξαιτίας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και το πρόγραμμα της έκτακτης ενίσχυσης με το ποσό του 1 εκ. ευρώ λόγω πανδημίας.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να γίνουν ενέργειες τόσο για την οικονομική ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και για την διερεύνηση των εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2010 -2014 για φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Επίσης, ζητούν την επαναφορά της επιδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων με δαπάνες από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο και να ψηφιστεί ένας νέος και εκσυγχρονισμένος νόμος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ: «Αδιαφορία και έλλειψη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο».

 

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει αφεθεί στην τύχη του. Ειδικότερα, στον τομέα του κινηματογράφου, αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα είναι η ανυπαρξία συντονισμένης εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο και η αδιαφορία της πολιτείας απέναντι του. Το ΥΠΠΟΑ, ειδικά μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, άφησε τους Έλληνες κινηματογραφιστές χωρίς υποστήριξη, μέτρα στήριξης και ουσιώδη ενίσχυση.

Η ετήσια τακτική χρηματοδότηση του ΕΚΚ ανέρχεται περίπου σε ποσό 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, περιλαμβάνει και τα λειτουργικά του έξοδα, τις πάγιες ανελαστικές δαπάνες. Δεδομένου ότι έως τώρα εκκρεμούσαν εγκρίσεις σεναρίων δύο χρόνων, θα μπορούσε το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει σε μία έκτακτη επιχορήγηση και να στηρίξει εμπράκτως την κινηματογραφική κοινότητα. Στην ερώτηση που κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ στις 24 Φεβρουαρίου 2021 (αρ.πρ.4519) με θέμα «Απένταξη χρηματοδότησης/επιδότησης Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών από το Π.Δ.Ε.», η υπουργός Πολιτισμού αντί να εξηγήσει γιατί απεντάχθηκαν 2 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- απάντησε ότι φέτος ενίσχυσε το ΕΚΚ με 2.800.000 ευρώ επιπλέον, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης, αναφερόμενη στο Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας Covid-19. Το ποσό όμως, αυτό για το Ειδικό Πρόγραμμα έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους, την ενίσχυση ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους ταινίες και animation. Από αυτό το πρόγραμμα, έχει εξαιρεθεί η μεγάλη μήκους ταινία, που είναι o βασικός πυλώνας της κινηματογραφικής δημιουργίας. Επιπλέον, δεν μπορεί η Υπουργός να επικαλείται ένα ειδικό πρόγραμμα λόγω πανδημίας ως επιπλέον χρηματοδότηση για τον κινηματογράφο. Το πρόγραμμα παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 παραιτήθηκε σύσσωμο του Διοικητικό του Συμβούλιο και ο πρόεδρος του, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών και μη νόμιμων διαδικασιών. Ένα χρόνο μετά, ελάχιστα χρήματα έχουν διοχετευθεί στην κινηματογραφική κοινότητα.

Επίσης, από τα 2.800.000 εκατ. ευρώ, το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε το συμπληρωτικό Ειδικό Πρόγραμμα για τον covid 19, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ. Ενώ το ΕΚΚ κατέθεσε την πρόταση του για 50 μικρού μήκους και 50 ντοκιμαντέρ, το ΥΠΠΟΑ καθυστερεί να προχωρήσει στην τελική επιλογή των 10 μικρού μήκους και 10 ντοκιμαντέρ, επικαλούμενο για την καθυστέρηση τις αντικαταστάσεις μελών της επιτροπής του Υπουργείου. Με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ καθυστερεί και η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΚΚ, το οποίο την έχει παραδώσει από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι σε γνώση της Υπουργού Πολιτισμού από τις αρχές Νοεμβρίου έγκληση (την συνέταξε το νομικό γραφείο Ασπρογέρακα-Γρίβα), η οποία πρέπει να σταλεί στον Εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα που προκύπτουν από τρεις ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για την περίοδο 2010-14. Στην εν λόγω έγκληση, την οποία παρήγγειλε το προηγούμενο ΔΣ του ΕΚΚ, διαπιστώνονται αδικήματα εις βάρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα, αναδεικνύονται παράτυπες χρηματοδοτήσεις και αδιαφάνεια χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά.

Μέσα σε όλα αυτά, η Υπουργός Πολιτισμού παρακολουθεί αμέτοχη άλλα υπουργεία να υπονομεύουν με νομοθετικές και θεσμικές ενέργειες το συμφέρον του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας, χωρίς να προασπίζεται το χαρτοφυλάκιο στο οποίο προΐσταται. Σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Πολιτισμού, ψηφίστηκε άρθρο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (4761/20) το οποίο αλλοιώνει το σημαντικό επενδυτικό κίνητρο του cashrebate που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ, καθώς στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριέλαβε και τιμολόγια της αλλοδαπής, αλλαγή η οποίαπου θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες παραγωγές, θα αυξήσει την ανεργία και θα οδηγήσει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου στο εξωτερικό, Επιπλέον, σε Σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με επίσημο αντικείμενο την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην εθνική νομοθεσία (4779/21), η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ο φόρος των ondemand υπηρεσιών και streaming, μόλις 1,5%, να κατευθύνεται στον ΕΚΟΜΕ και όχι στο ΕΚΚ το οποίο έχει ανάγκη έναν επιπλέον πόρο, όπως επίμονα ζητούσε η κινηματογραφική κοινότητα. Αυτό το επιπλέον ποσό, θα έδινε μια πραγματική «ανάσα» στο ΕΚΚ καθώς τα χρήματα θα διατίθεντο αποκλειστικά για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε ποτέ έτοιμα «εργαλεία» που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον κινηματογράφοόπως πχ. τα 890.000 που είχαν εξασφαλιστεί για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πάλι από το ΠΔΕ, αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υποδομών και του εξοπλισμού του και για την αποκατάσταση του αρχείου των ταινιών του. Ενώ είχε ολοκληρωθεί το πλαίσιο για το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, η κυβέρνηση τα «πάγωσε», στερώντας από το χώρο 100 εκ. Ευρώ.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για έναν νέο νόμο, εκσυγχρονισμένο με τις ανάγκες του κινηματογραφικού χώρου και που να χαράζει εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Ο ισχύων νόμος (39/05 ), στην πραγματικότητα είναι διάτρητος καθώς δεν λειτουργούν οι δύο βασικοί του πυλώνες, τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: το 1,5% από τα κανάλια αποδίδεται στο ΕΚΚ μόνο από την ΕΡΤ (μερικώς) και ο ειδικός φόρος επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών (καταργήθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση).

Επειδή το ΥΠΠΟ έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα ζητήματα κινηματογραφικής πολιτικής του κινηματογράφου

Επειδή το ΕΚΚ είναι φορέας επιφορτισμένος με την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα

Επειδή η ύπαρξη Εσωτερικού Κανονισμού είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΚ

Επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε (αρ. 71 παρ. 1 του νόμου 4603 (ΦΕΚ ) τη σημαντική και απαραίτητη δυνατότητα το ΕΚΚ να χρηματοδοτεί ή να επιδοτεί παραγωγή κινηματογραφικών έργων με τη δαπάνη να καλύπτεται από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ του ΥΠΠΟΑ και στη συνέχεια εγκρίθηκε ποσό ύψους 4 εκ. ευρώ για μια τετραετία.

Επειδή ο κινηματογράφος είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί από την πανδημία

Επειδή και η ίδια η κινηματογραφική κοινότητα έχει επανειλημμένα καταγγείλει δημοσίως όλες τις παραπάνω άστοχες ενέργειες, που καταλήγουν εις βάρος της κινηματογραφικής κοινότητας, με αποκορύφωμα την επιστολή 673 κινηματογραφιστών οι οποίοι ζήτησαν την χάραξη εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τον κινηματογράφο

 

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΚ;

Γιατί καθυστερεί την ολοκλήρωση του συμπληρωματικού προγράμματος ενίσχυσης για τον covid 19, ύψους 1 εκατ. ευρώ;

Γιατί καθυστερεί τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης του Εσωτερικού Κανονισμού;

Αφού ήταν σε γνώση της έγκλησης (που συνέταξε το γραφείο Ασπρογέρακα-Γρίβα) γιατί ως εποπτεύουσα αρχή δεν έδωσε οδηγία στο ΕΚΚ να την στείλει στον εισαγγελέα ώστε να ελεγχθούν οι εμπλεκόμενοι, πόσο μάλλον όταν έχει δεσμευτεί για εξυγίανση του ΕΚΚ;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αναπληρωθεί το ποσό των 2 εκατ. ευρώ που απεντάχθη από το Π.Δ.Ε.;

Γιατί ενώ έχει δεσμευτεί για νέο νόμο για τον κινηματογράφο ολιγωρεί;

Ποια είναι η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική του υπουργείου για τον κινηματογράφο;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ