today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Αρ.Πελώνη: Εξειδίκευση όλων των μέτρων με ΚΥΑ τις επόμενες ημέρες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε πως θα διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων στους εξωτερικούς χώρους των Ναών τις ημέρες του Πάσχα και ποιους θα αφορούν οι κυρώσεις εκείνων που θα τα παραβιάσουν. «Όλα τα μέτρα θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες και με υπουργικές αποφάσεις και με σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα», απάντησε.

Για τους πιθανούς συνωστισμούς την Ανάσταση γύρω από τους Ναούς και πως θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η κα Πελώνη απάντησε πως «δίνουμε ορατότητα και προοπτική» και πως η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση.

«Ζητάμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι κάθε πολίτη», συμπλήρωσε ενώ δήλωσε πως τα ωράρια των λειτουργιών θα είναι κοντά σε αυτά που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος και πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σχετικά με τις αντιδράσεις επιχειρηματιών της εστίασης ότι πρώτα θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και μετά θα ακολουθήσει η χρηματοδότησή τους, η κα Πελώνη απάντησε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους στηρίξει από την αρχή της πανδημίας και «προσβλέπουμε ότι εντός Μαΐου θα γίνουν και οι πληρωμές για τη σχετική επιχορήγηση».

Για την ακύρωση του διαγωνισμού για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως όλη η προσπάθεια γίνεται ώστε να υπάρχουν self test και πως το κατεπείγον επιβάλλει να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους. Τόνισε ότι τηρήθηκε η διαφάνεια και η νομιμότητα σε όλες τις περιπτώσεις και πως θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες οι οποίες θα έχουν να κάνουν και με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε επάρκεια εμβολίων για το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε πως οι αριθμοί των παραδόσεων ανακοινώθηκαν χθες επίσημα. «Η δυναμικότητα είναι για 2,5 εκ εμβολιασμούς τον Μάιο και 4 εκ εμβολιασμούς τον Ιούνιο. Ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι όλοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Ρωτήθηκε επίσης γιατί άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 νωρίτερα από τις ηλικίες 40-49. «Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζονταν αρκετά αργότερα. Θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις επόμενες κατηγορίες», εξήγησε ενώ για εκείνους τους 30άρηδες που για ιατρικούς λόγους ίσως δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε πως προφανώς θα περιμένουν να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Αστυνομία για τους ελέγχους που θα γίνονται στους δρόμους. «Η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα. Καλώ τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα προς όφελος όλων και για να πάμε στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των μηνυμάτων στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, είπε πως «είναι πρόωρο αυτό που ρωτάτε» και συμπλήρωσε πως θα εξειδικευθούν πρώτα τα μέτρα για το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις και για αυτή τη δραστηριότητα.

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε αν εξετάζεται το άνοιγμα των Εμπορικών Κέντρων, των Κέντρων Αισθητικής και των Παιδικών Σταθμών και απάντησε ότι δεν έχει να πει κάτι αυτή τη στιγμή.

«Είμαστε ενόψει Πάσχα. Θα τα δούμε στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», απάντησε σε ερώτηση πότε θα επιτραπούν συναυλίες, φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις ενώ για τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα είπε πως δεν γνωρίζει.

Για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης και πάλι των περιορισμών η κα Πελώνη είπε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Σημείωσε παράλληλα ότι όσες φορές λειτουργήσαμε σε εξωτερικούς χώρους, οργανωμένα και υπεύθυνα, τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα ενώ φέτος έχουμε επιπλέον τους εμβολιασμούς, τα self test και τη βελτίωση του καιρού.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο προσλήψεων υγειονομικών η κα Πελώνη δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές από την αρχή της πανδημίας και πως «τις ημέρες του Πάσχα προφανώς οι υγειονομικοί θα ανταμειφθούν για την προσπάθειά τους».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο και δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά σε μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν από όσο ήμαστε τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ