today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η ανησυχία του Γ. Στουρνάρα, οι νέοι μπελάδες των Κουτσολιούτσων και οι προσθήκες στο Υπερταμείο

Μπορεί τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας να είναι θετικά, όταν αφορούν δημόσιο ακροατήριο…Γιατί μαθαίνουμε πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας είναι ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά. Ειδικότερα, με μία task force που έχει συστήσει, (ονόματα δεν λέμε) κοιτάει από κοντά τον εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί πως η πανδημία του κορωνοϊού θα αυξήσει τα ελλείμματα, και πως η χώρα θα καταγράφει έλλειμμα και το 2022. Για το 2021…ούτε λόγος. Το γεγονός μάλιστα πως μάλλον θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία καταγράφοντας ανάπτυξη, δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για την παραγωγή ελλειμμάτων. Αν η Ελλάδα δεν καταγράψει ανάπτυξη 5-6% τουλάχιστον (πράγμα απίθανο) τότε τα ελλείμματα θα αυξάνονται. Απεταξάμην νέα δημοσιονομικά μέτρα μεν, αλλά…
Aνάπτυξη για την Dimand.Η εταιρεία τρέχει 11 projects συνολικής αξίας 700 εκατ.ευρώ που αφορούν σε περισσότερα από 400.000 τ.μ. Η εταιρεία εστιάζει σε κτήρια γραφείων, κατοικίες, logistics και αναπλάσεις. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος σκανάρει περιοχές τις πρωτεύουσας που έχουν επενδυτικό ενδαιφέρον, όπως είναι ο Βοτανικός και ο Ελαιώνας, ενώ στο μόνιτορ της εταιρείας βρίσκονται Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλεο όπου δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις. Μάλιστα μαθαίνουμε πως υπάρχει κινητικότητα στην εταιρεία σε ό,τι αφορά σε νέες συνεργασίες με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της. Έτσι λοιπόν μετά την Eurobank, τη Grivalia και την Prodea, μία ακόμη συνεργασία με εισηγμένη κυοφορείται. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Κίνηση η οποία θα της επιτρέψει να ανέβει θέσεις, από την έκτη σήμερα, στην κατάταξη των χρηματιστηριακών με βάση την αξία των συναλλαγών τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά ,ακούγεται πως έχει δρομολογήσει η Optima bank. Σήμερα το μερίδιο της είναι στα επίπεδα του 7% έναντι 8,4% της Εθνικής χρηματιστηριακής. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν Eurobank, η Πειραιώς και η Euroxx με μερίδια από 12% έως 21%. Όμως η Optima είναι πολύ δυνατή στα παράγωγα αλλά και τα ομόλογα. Το αν η κίνηση αφορά εξαγορά άλλης χρηματιστηριακής ή κάτι διαφορετικό δεν διευκρινίζεται του παρόντος…
Τα μαχαίρια τους ακονίζουν Μυτιληναίος, Τιτάν, Cenergey, Alumil και Elvalhalcor για την αγορά των ΗΠΑ. Όλες οι εταιρείες έχουν έργα που τρέχουν στις ΗΠΑ και θέλουν πίτα από την χρηματοδότηση κατασκευών ύψους πάνω από 2 δις. δολαρίων που προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι λοιπόν στρατολογούνται” οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να αναληφθούν και άλλα έργα. Πάντως, ούτως ή άλλως από την ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο στις ΗΠΑ, που θα υπάρξει από το πακέτο, θα συμπαρασύρει και τις ελληνικές εταιρείες. Από αλλού αναζητούσαμε την εξωστρέφεια, αλλού τη βρήκαμε.
Μαθαίνουμε πως Ισραηλινή εταιρεία έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ενός κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως, όμως η πρόταση πιθανότητα υπάρχει. Σε άλλα νέα Ισραηλινοί σκανάρουν την ελληνική τουριστική αγορά και ειδικότερα την Κρήτη και την Σαντορίνη για ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Κατά πάσα πιθανότητα αύριο περιμένουμε την έγκριση των όρων της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. προκειμένου να αποσαφηνίσει ορισμένες πτυχές της διαδικασίας με κορυφαίο ζήτημα το ποιοί τελικώς θα θεωρηθούν ως “παλαιοί μέτοχοι”. Η λύση που προκρίνεται είναι να ονομαστούν παλαιοί μέτοχοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο μέχρι και την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας προσφορών.

 

Νέοι μπελάδες όπως φαίνεται για τους Κουτσολιούτσους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νέες διώξεις με αφορμή την μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος τους οι κινέζοι της Fosun και αφορά τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας. Να θυμίσουμε ότι η Fosun μέσω θυγατρικών της κατείχε περίπου το 17% των μετοχών της Εταιρίας.

Σημαντική προσθήκη στην διοικητική ομάδα του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία. Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, σειρά πήρε ο νευραλγικός τομέας της επικοινωνίας, όπου την θέση του επικεφαλής καταλαμβάνει η κα Ανθή Τροκούδη, πρώην στέλεχος του Ομίλου Olympia (Public, Media Markt). Η κα Τροκούδη μετά από πρόσφατες  διοικητικές αλλαγές είχε αποχωρήσει από τον όμιλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρόλος της θα είναι αυξημένος στη νέα της θέση, όπου αναμένεται να διαχειριστεί και να συντονίσει και το διαφημιστικό budget των εποπτευόμενων εταιριών.

Κινητικότητα για την ΑΜΚ του Ελλάκτωρα, όπου δεν φαίνεται το εφοπλιστικό δίδυμο των Μπάκου – Καυμενάκη να καταλήγει σε συμφωνία με τους Ολλανδούς . Η πλευρά των Ολλανδών θεωρεί ότι εκβιάζεται μέσω της άρνησης των εφοπλιστών να συναινέσουν στην ΑΜΚ, ενώ οι δύο εφοπλιστές πιέζουν για περισσότερη επιρροή στο Δ.Σ. ζητώντας από τους Ολλανδούς τη νεκρανάσταση της προηγούμενης διοίκησης, η οποία όμως είναι ήδη κόκκινο πανί. Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ