today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Η αντιπολίτευση του Αλ. Τσίπρα και ο φόβος για πρόωρες εκλογές

Τζάμπα …μάγκας ετοιμάζεται να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προλειαίνει το έδαφος να ζητήσει πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να στήσει κάλπες, πριν το τέλος της τετραετίας. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να έχουν δημιουργήσει πολιτικό θέμα στην Κουμουνδούρου, λόγω αδυναμίας να «καρπωθεί» την όποια φυσιολογική κυβερνητική φθορά, μετα από δεκαοκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψάχνει διάδρομο …διαφυγής. Και τον …βρίσκει στις πρόωρες εκλογές.

Η προαναγγελία έγινε από τον ίδιο, όταν λίγο πριν τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στο Star, έκανε λόγο για ραγδαία κυβερνητική φθορά που μπορεί να  οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, δηλώνοντας ταυτόχρονα παρών για την «πολιτική αλλαγή».

Του Κώστα Πασίση

Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών εξυπηρετεί αφάνταστα τον Αλέξη Τσίπρα επειδή  το κόμμα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού και άμεσης ετοιμότητας, προϋποθέτει συντεταγμένο πολιτικό λόγο και δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία, να αντιμετωπίσει κάθε εσωκομματική διαφωνία, ως υπονομευτική της συλλογικής προσπάθειας.

Άλλωστε η  Αριστερά έχει  μεγάλη παράδοση στις εσωτερικές σκευωρίες για «εξουδετέρωση» των …ρεφορμιστών ενοχλητικών συντρόφων της.

Η κατηγορηματική διάψευση του Πρωθυπουργού περι εκλογών, έλυσε τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, που στο βάθος του μυαλού του, ο  εκλογικός αιφνιδιασμός ήταν ο μεγάλος του τρόμος.

Μεσοσταθμικά η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 13 μονάδες, που μονο ευκαταφρόνητη δεν είναι για την κυβέρνηση που αντιμετώπισε δυο τρομακτικές κρίσεις, μεταναστευτικό και πανδημία, και συνεχίζει να απολαμβάνει  της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης.

Με τέτοια διαφορά, που μπορεί να διευρυνθεί, με το τέλος της πανδημίας, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγραμμένο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης  είναι πιθανό, μετα το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού, η διαφορά να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με το σκεπτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα απελευθερωθεί  από τα «δεσμά» της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της  μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι …τυχερός καθώς ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια, παρά το γεγονός ότι πολλοί εκ των στενών συνεργατών του, έχουν εισηγηθεί πρόωρες κάλπες για να κάψουν την απλή αναλογική.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας αεροστεγώς κάθε χαραμάδα για πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν είναι «τακτικιστής» πολιτικός, γι’ αυτό δε σκέφτεται κάλπες, στο μέσο της κυβερνητικής διαδρομής. Δεν αποφασίζει με βάση μικροκομματικούς υπολογισμούς. Δεν  παίζει τη χώρα στα ζαριά.

Έχει όραμα για την Ελλάδα και αυτό προκύπτει από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ελλάδα 2.0, που προετοιμάζει τη χώρα για την αλλαγή σελίδας και τη νέα εποχή.

Επιπλέον ο αρχηγός της ΝΔ  εξήγησε ο ίδιος τους λόγους που δεν σκέφτεται εκλογές, λέγοντας  ότι έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. «Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Και ότι έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης του λαού, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ