today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία ζητά ο Γ.Δελής

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1 σημειώνοντας ότι «είναι πολιτική απόφαση, δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις οι λοιμωξιολόγοι, τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει η κυβέρνηση».

Είπε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το άνοιγμα ή όχι των καταστημάτων, προσθέτοντας «εμείς λέμε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας όλων των πολιτών έτσι ώστε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο».

Επισήμανε ότι τα μικρά μαγαζιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και λόγω των συσσωρευμένων χρεών τα οποία μεταφέρονται για την επόμενη περίοδο.

«Τα αιτήματα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση. Τα αιτήματα συμπυκνώνονται κυρίως στην διαγραφή ενός μέρους των χρεών, στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας που είναι υπέρογκη για τα μικρομάγαζα, στην επαναφορά και θέσπιση του αφορολόγητου ορίου και στο επίδομα ειδικού σκοπού για κάθε μήνα που είναι κλειστά τα μαγαζιά», τόνισε.

Αναφορικά με το άνοιγμα μέρους των σχολείων, ο Γ. Δελής είπε ότι «το self test δεν είναι τόσο απλή διαδικασία πέραν του ότι πρόκειται για μετακύλιση της ευθύνης του κράτους στις οικογένειες και στους μαθητές, ενώ τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας αυτών των τεστ».

«Η ιχνηλάτηση δεν θα έπρεπε να είναι ατομική ευθύνη ενός μαθητή, ενός γονέα, μιας οικογένειας, θα έπρεπε να είναι κεντρική κρατική ευθύνη, να υπάρξουν συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία, κάθε εβδομάδα να γίνεται ένα τεστ με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο, να συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα, να υπάρξει ακριβής ιχνηλάτηση εφόσον διαπιστώνονται κρούσματα, να απομονώνονται τα κρούσματα, αυτή είναι η σωστή διαδικασία» υπογράμμισε.

Ο Γ. Δελής πρόσθεσε ότι το «ασφαλές άνοιγμα των σχολείων έχει και τις προϋποθέσεις της αραίωσης των μαθητών, την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, καθαριστών».

Σημείωσε επιπλέον ότι έχουν συσσωρευτεί μορφωτικά κενά, ότι έχουν συμπιεστεί οι παιδαγωγικές και ψυχικές ανάγκες των μαθητών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είπε ότι η κυβέρνηση «όλους αυτούς τους μήνες δεν έκανε τίποτα για να ικανοποιηθούν αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλά πήρε μια σειρά μέτρα που έβαλαν κι άλλα εμπόδια, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η τράπεζα θεμάτων».

«Οι μαθητές όχι μόνο δεν διευκολύνθηκαν από την κυβερνητική πολιτική αλλά τα εμπόδια έγιναν πολύ περισσότερα στην προσπάθειά τους για να μορφωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετακυλίει τις δικές της ευθύνες στους μαθητές, τους γονείς και τις οικογένειές τους».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Γ. Δελής είπε ότι «από την αρχή η διαχείριση της πανδημίας είχε πολύ συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τόσο ως προς το υγεινομικό της, όσο και ως προς το νομοθετικό της σκέλος», υπενθυμίζοντας «μια σειρά ΠΝΠ και νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και τα οποία επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων, ενώ το καινούργιο νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι μια εικόνα απο το μέλλον της ανάπτυξης που υπόσχονται τα αστικά κόμματα».

«Αυτή η διαχείριση με το ταξικό πρόσημο είναι αυτή που ευθύνεται γιατί οι ΜΕΘ δεν είναι στον αριθμό που θα έπρεπε να είναι στον αριθμό τους γι’ αυτό και πάνω από 100 συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αλλά εκτός ΜΕΘ, για το ότι πολλά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, για το ότι έχουμε εκτίναξη της υπόλοιπης νοσηρότητας, ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας» τόνισε.

«Αυτή η διαχείριση της πανδημίας και το τέλος της πανδημίας βρίσκει τους εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, γι’ αυτό και θα πρέπει από τώρα να λάβουν όλα εκείνα τα αγωνιστικά μέτρα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη θύελλα που θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Γ. Δελής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ