today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σ.Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός τελευταία προσβάλει τις ηλικίες 20-50 ετών

Mία στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης

«O κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» διεμήνυσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε διάλεξη του στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού», επεσήμανε ο καθηγητής και εν συνεχεία παρουσίασε έναν πίνακα «θερμοκρασίας» σημειώνοντας ότι απεικονίζει το πώς ανοίγει η ψαλίδα που δείχνει πως η επιδημία προσβάλει αυτές τις ηλικίες. «Το κόκκινο απλώνεται και προσβάλει αυτό τον πληθυσμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό το μοτίβο παρατηρείται στις ΗΠΑ καθώς και σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Για τα εμβόλια ξεκαθάρισε πως «δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον σκοτώσει», σημειώνοντας ότι «τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό».

Ο καθηγητής τόνισε ότι όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.000.

Παρουσιάζοντας τον παρακάτω πίνακα, τόνισε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο».

«Δεν είμαστε αντίθετοι με την φάρμακο-επαγρύπνηση και την στοχευμένη έρευνα, εντούτοις πρέπει να αναφερθούμε στο τεράστιο συγκριτικό όφελος του εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές, είπε ότι δυστυχώς ακόμα «δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου». «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», τόνισε.

Έκανε δε ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Ισραήλ: «Περισσότερα από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κι αυτό οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων». Και πρόσθεσε: «Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου. Μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς».

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε «το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι», σημειώνοντας όλες τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική».

Τ«ο μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία που δεν εμβολιάζονται τα παιδιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ