today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Με την ταινία «Ντε Γκωλ» ξεκινά το 21o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με το βιογραφικό δράμα εποχής «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν ξεκινάει σήμερα το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (6-14/4) το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού (https://festivalfilmfrancophone.gr/) αλλά και του virtual κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου (https://cinema.ifg.gr/).

Η ταινία «Ντε Γκωλ» που σηκώνει την αυλαία του θεσμού αφορά τη ζωή και το έργο του στρατηγού και πολιτικού Σαρλ Ντε Γκωλ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο διάσημος από τη συμμετοχή του στο «Matrix» Λαμπέρ Γουίλσον, ο οποίος ενσαρκώνει τον ιστορικό άντρα το 1940 – την εποχή που οι ναζί ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην Γαλλία. Ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, ο Γάλλος πολιτικός και στρατιωτικός, διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ μεταδίδεται δωρεάν σήμερα (6/4) στις 21.00 ανεξάρτητα από την ταινία, μέσω Facebook και του επίσημου καναλιού του Γαλλικού Ινστιτούτου στο YouTube. Η θέαση της ταινίας «Ντε Γκωλ», είναι ανεξάρτητη από την τελετή έναρξης και είναι εφικτή με εισιτήριο ή κωδικό πρόσκλησης. Η συνάντηση των συντελεστών της ταινίας (Γκαμπριέλ Λε Μπομάν και Λαμπέρ Γουιλσόν) με το κοινό θα γίνει μετά την τελετή έναρξης και θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Εκτός του «Ντε Γκωλ», συμμετέχουν άλλες δύο ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που έχουν κερδίσει αρκετές διακρίσεις: το «Ένας γιος» του Μεχντί Μπαρσαουί και το «Καλοκαίρι του ‘85» του Φρανσουά Οζόν.

Το καθιερωμένο πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει 18 ταινίες από τις οποίες οι έξι είναι συμμετοχές των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα (Γαλλίας, Βελγίου, Ελβετίας, Καναδά, Λουξεμβούργου και Μαρόκου), ενώ μια ακόμα σημαντική συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στην διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Η Λευκή Κάρτα της φετινής διοργάνωσης δίνεται στο προσκεκλημένο γαλλικό φεστιβάλ «Champs-Élysées Film Festival» που γιορτάζει τα 10 του χρόνια και παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν επάξια την στόχευσή του στον ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζεται το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», όπου οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες επιλέγουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά. Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επιλέγει το «Στους Έρωτές μας» του Μορίς Πιαλά, ο Γιάννης Οικονομίδης το «Δε Φιλώ… Στο Στόμα» του Αντρέ Τεσινέ, ο Πάνος Χ. Κούτρας το «Mouchette» του Ρομπέρ Μπρεσόν, ο Σύλλας Τζουμέρκας τον «’Αγνωστο της Λίμνης» του Αλέν Ζουιροντί, ο Χρήστος Νίκου τους «Εραστές της Γέφυρας» του Λεός Καράξ, η Στέλλα Θεοδωράκη την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η Ευαγγελία Κρανιώτη το «Σταθμό Αποχαιρετισμού» του Κρις Μαρκέρ και η Εύα Στεφανή το «Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρομπέρ Μπρεσόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ