today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Βουλγαρία: Χαλάρωση των μέτρων ενόψει βουλευτικών εκλογών

Η Βουλγαρία αποφάσισε σήμερα να χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και σε μια περίοδο που ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορονοϊού έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

«Βρισκόμαστε βέβαια στην κορύφωση του τρίτου κύματος, όμως η κατάσταση θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ.

Τα εστιατόρια και οι καφετέριες, που έκλεισαν πριν από δέκα ημέρες, επαναλειτουργούν αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Γήπεδα, πισίνες, κινηματογράφοι, θέατρα, τσίρκο και μουσεία μπορούν και πάλι να δέχονται κοινό, στο 30% της χωρητικότητάς τους.

Από τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα ανοίξουν πάλι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές των σχολείων.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της ψυχικής και της σωματικής υγείας», πρόσθεσε ο υπουργός, προεξοφλώντας ότι θα δεχτεί επικρίσεις για την κίνηση αυτήν.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας κατήγγειλαν αμέσως, σε ανακοίνωσή τους, ότι πρόκειται για «φάρσα» και «απειλή για τη ζωή των ασθενών».

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με Covid-19 σε αυτή τη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πρωτεύουσα Σόφια, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται να μεταφέρουν πίσω στα σπίτια τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών.

«Όταν κλείνουμε, οι μισοί μας κατηγορούν ότι τους στερούμε τον πολιτισμό και την άθληση, όταν ανοίγουμε, οι άλλοι μισοί μας βρίζουν», είπε ο γενικός επιθεωρητής Υγείας, Άνγκελ Κούντσεφ.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Alpha Research δείχνει σήμερα ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους (ποσοστό 46%) «ανησυχεί» για την Covid-19. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να πληγεί καθώς οι ψηφοφόροι του είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ίσως δεν προσέλθουν στις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ